Een normaal Waals gezin tijdens de kantooruren. Pas 's nachts komt het gezin tot leven om te foerageren en/of te arbeiden. (Foto Andrew Malone)

Biologische primeur: Walen zijn nachtdieren

Het cliché dat Walen lui zijn, kan definitief naar de prullenmand verwezen worden. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat Walen nachtdieren zijn. Ze werken wel, maar enkel als de Vlaming slaapt.

Wetenschappers van de Universiteit Leiden kwamen tot die opmerkelijke conclusie. De Nederlandse onderzoekers doken daartoe zes maanden onder in de biotoop van de Walen, zijnde Wallonië. ‘Bij Vlamingen leeft het beeld dat Walen lui zijn en de hele dag in hun bed liggen’, zegt professor Mark Heerstra. ‘Dat beeld klopt volkomen, maar het is slechts de halve waarheid. Ons onderzoek wijst uit dat ze inderdaad de hele dag in bed liggen, maar dat komt doordat ze moe zijn van hun nachtelijke activiteiten.’

‘Wie geduld uitoefent bij het observeren merkt dat Walen bij het vallen van de nacht zeer actief worden’, vervolgt Heerstra. ‘Ze houden er ’s nachts een heel druk leven op na, waar plaats is voor werken en sociale contacten. Maar omdat de Vlaming op dat moment slaapt, gaat dat onopgemerkt voorbij en blijft het beeld van de luie Waal voortleven.’

Dave Sinardet:
‘Nachtelijke onderhandelingen hebben Di Rupo geen windeieren gelegd’

RTBF-journalist Christophe Deborsu beaamt de stelling van Heerstra. ‘Ik sta erom bekend beide landsregio’s dichter bij elkaar te willen brengen’, zegt Deborsu. ‘Jarenlang was ik vaste gast bij De zevende dag. Maar voor een Waal is het een loodzware opdracht om elke zondagmorgen om 11 uur paraat staan. Ik ben er op advies van mijn dokter mee moeten stoppen omdat ik oververmoeid raakte.’

Toch kunnen Walen ook hun voordeel doen met hun nocturnale levensstijl, zegt politicoloog Dave Sinardet. ‘De nachtelijke onderhandelingen hebben Elio Di Rupo (PS) geen windeieren gelelgd. Toen de Vlaamse regeringsonderhandelaars ’s nachts begonnen in te dutten, kwamen de Walen pas goed op dreef. Toch weigeren de trotse Vlamingen hun bioritme aan te passen, zodat ze keer op keer gerold worden. Was Bart De Wever (N-VA) tijdens de preformatie niet telkenmale om 20 uur beginnen in te dommelen, dan zat zijn partij nu in de regering en was de indexsprong allang een feit.’