Mohammed Nur Shagadudti (l.) met zijn familie. 'De splitsing van BHV oogt fris en elegant, maar achter die schone schijn schuilt een juridische janboel die de spanningen binnen het Belgische bestel enkel zal doen toenemen.' (Foto 350.org)

Kandidaat-migranten wijzen nota-Di Rupo af

Ook buitenlandse gezinnen die overwegen om naar België te trekken hebben de nota verworpen die formateur Elio Di Rupo opstelde. 'Dit werkstuk geeft aanleiding tot sociale uitsluiting en systematische achterstelling.'

Buitenlanders die van plan zijn naar België te verkassen halen opgelucht adem nu de N-VA de nota van Elio Di Ripo afgwezen heeft.’Deze nota was onaanvaardbaar’, zegt Marcel Kbangu (37), voorzitter van de Association Nouveaux Belges Rwandais, een zelfhulpgroep voor Rwandezen die overwegen naar België te migreren. ‘De sociaal zwakkeren verliezen heel wat nuttige privileges. Verder wordt er geen rekening gehouden met de fiscale cultuur van migranten. Het zou een teken van gastvrijheid zijn dat Nieuwe Belgen gedurende tien jaar van een voordelig belastingtarief genieten.’

Ook Mohammed Nur Shagadudti (19) uit Somalië wijst de nota van Di Rupo af. ‘Zeker op het communautaire vlak zijn er onvoldoende hefbomen om tot een nieuw evenwicht te komen in de staatshervorming’, analyseert Shagadudti. ‘De splitsing van BHV oogt fris en elegant, maar achter die schone schijn schuilt een juridische janboel die de spanningen binnen het Belgische bestel enkel zal doen toenemen. Als dit de basis moet vormen van een nieuwe regering, vrees ik dat België Somalië achternagaat. In dat geval blijf ik beter hier.’

‘Het werkstuk van Di Rupo geeft aanleiding tot sociale uitsluiting en systematische achterstelling’, zegt Gyunyuz Dotchev van de Българските емигранти операция, de machtige Bulgaarse Migrantenwerking (BMWW). ‘De drempel naar een deftige job wordt enkel groter voor werkloze allochtonen die de taal niet spreken en niet de mentale ruimte te hebben om actief op zoek te gaan naar een job. Toch denk ik niet dat dat veel Bulgaren zal tegenhouden om naar België te vertrekken, want hier is het nog veel erger. Onze politici hebben niet de luxe om hun tijd te verdoen met communautair gekissebis. Zij moeten zich laten omkopen om te overleven’, verklaart Dotchev vanuit Sofia.

Marcel Kbangu:
‘Voordelig belastingtarief voor Nieuwe Belgen zou teken van gastvrijheid zijn’

Di Rupo neemt de mening van de migrantengroepen in beraad. ‘Zoals ik rekening houdt met de opmerkingen van iedere kandidaat-coalitiepartner luistert ik ook naar wat kandidaat-Belgen te vertellen hebben’, zei Di Rupo tegen de RTBF. ‘Deze doelgroep is te belangrijk om in de kou te laten staan.’