Tom Boonen valt van pure ontsteltenis op de grond. 'Een vermogensbelasting? Waarom? Ik begrijp het niet!'

Vermogensbelasting brengt Boonen ten val

Dat formateur Elio Di Rupo de grote vermogens wil doen betalen voor de crisis, bracht gisteren in de Tour Tom Boonen ten val. 'Ik wist niet wat ik door mijn oortje hoorde', zegt de gechoqueerde wielrenner.

Tom Boonen is gisteren zwaar ten val gekomen tijdens de vijfde rit van de Ronde van Frankrijk. In de nerveuze etappe van Carhaix naar Cap Frehel smakte de kopman van QuickStep samen met enkele ploegmaats op 60 kilometer van de finish tegen de vlakte.

Team manager Patrick Lefevere klonk bezorgd na afloop van de etappe. ‘Ik wilde Tom het nieuws zo lang mogelijk besparen. Maandagavond heb ik hem nog kunnen weghouden van de tv en de radio. Ik heb ook dinsdagochtend alle sportkaternen uit de kranten gehaald en de rest weggegooid. Maar op 65 kilometer van de finish kon ik het niet meer houden. ‘Is het waar dat er in de nota-Di Rupo een vermogensbelasting staat?’, vroeg Boonen.’

‘Ik zei nog: ‘Ja Tom, maar denk nu eerst aan uw benen en uw moreel’,’ vervolgt een terneergeslagen Lefevere. ‘Het is nu niet het moment om aan kapitaalvlucht te denken. Het is te vroeg. Wacht het goede moment af.’ Boonen antwoordde dat er inderdaad geen reden was om ongerust te zijn, omdat de liberalen en de N-VA een vermogensbelasting toch zullen tegenhouden. Toen Lefevere hem vijf kilometer verder vertelde dat Open VLD ‘Ja, maar’ had gezegd, viel Boonen van verbazing op de grond.

‘De nota-Di Rupo is radicaal’, zegt Lefevere achteraf. Zeker voor renners die in Monaco wonen, maar vergeten zijn hun geld uit de KBC in Balen over te boeken. Boonen verloor wel meer dan dertien minuten.

Eerder op de dag was ook Sylvain Chavanel al tegen de vlakte gegaan. ‘Ik hoorde een supporter langs de weg klagen dat hij nu zijn domicilie naar Luxemburg zal moeten verzetten, remde om de bezorgde Belgische renners voor me te ontwijken, maar mijn voorwiel raakte het achterwiel van een zwaar belaste renner voor me. Ik vloog over mijn door de ploeg verzekerde fiets, viel en stootte daarbij mijn hoofd en rechterzij. Mijn fiscaal aftrekbare helm brak bij de impact’, vertelt hij op de site van Quick Step.

Teammanager Patrick Lefevere klonk bezorgd na afloop van de etappe. ‘Tom heeft gelukkig zijn sleutelbeen niet gebroken, maar is er niet al te best aan toe. Hij heeft hoofdpijn en overal schaafwonden. Ook met Sylvain Chavanel gaat het slecht. Hij is slecht neergekomen en we vrezen dat er iets geraakt is in zijn bovenarm. Voor de zekerheid gaan we hun ziekenhuiskosten uitbetalen in Monaco. Het zou immers kunnen dat de fiscus hun benen als hun vermogen beschouwt.’

Patrick Lefevere tegen Boonen:
‘Het is nu niet het moment om aan kapitaalvlucht te denken. Het is te vroeg. Wacht het goede moment af’

Er werd woensdag ontzettend veel gevallen tussen Carhaix en Cap Fréhel. Onder andere Leipheimer, Popovich, Wiggins, Contador, Gesink en Thomas maakten allen een pijnlijke tuimeling. ‘We hebben familie in Brussel’, verklaarden ze achteraf op een gezamenlijke persconferentie in het stedelijk ziekenhuis van Cap Fréhel. ‘Vooral dat voorstel voor de splitsing van BHV baart ons zorgen. Als wij onze doping bij de veeboeren in het slachthuis van Anderlecht gaan afhalen en daarna naar Luxemburg fietsen om onze coupon te gaan knippen, moeten wij dan langs een grenscontrole in Sint-Genesius-Rode? We snappen het niet meer.’