Erika Vlieghe laat er geen twijfel over bestaan: wanneer Club Brugge kampioen zou worden, leidt wangedrag van de blauw-zwarte supporters tot een nog strengere lockdown. © VRT

Virologen formeel: AA Gent wordt kampioen

Het expertencomité GEES heeft een advies opgesteld over de voetbalcompetitie: uit hun onderzoek blijkt dat niet Club Brugge, maar AA Gent kampioen is. De politiek beraadt zich over het voorstel.

Opschudding in voetballand: het langverwachte advies over het voetbal is er. En niet gedoodverfd favoriet Club Brugge, maar rivaal AA Gent gaat met de titel aan de haal. Tenminste: als de regering het advies volgt van de GEES, de Groep van Experten voor de Exitstrategie.

Erika Vlieghe:
‘Virologisch gezien is dit de veiligste oplossing’

‘Virologisch is dit de veiligste oplossing,’ klinkt het bij monde van voorzitter Erika Vlieghe. ‘We weten dat het virus zich veel sneller zou verspreiden mocht Club Brugge of Antwerp de titel krijgen. Daar zijn solide wetenschappelijke gronden voor, maar vraag me niet om die uit te leggen aan gewone mensen. Laat het ons erop houden dat we potentieel wangedrag van de supporters mee in rekening hebben genomen. Geloof ons: het was geen gemakkelijke beslissing, maar het is de enige mogelijkheid.’

Michel Louwagie, manager van AA Gent, is tevreden, maar zit ook verveeld met de zaak. ‘Liever hadden we op een sportieve manier onze waarde bewezen. Maar goed, wie ben ik om de wetenschappelijke bevindingen van de experts zomaar naast me neer te leggen? Het zij zo, de wetenschap heeft gesproken.’

Afgelikte marketing

Club Brugge is minder geneigd om het advies zomaar te aanvaarden. ‘Dit druist in tegen het gezond verstand,’ beweert algemeen manager Vincent Mannaert. ‘Wij hopen dat de politiek niet luistert naar die zogezegde wetenschap, maar rekening houdt met objectieve argumenten als cashflow en afgelikte marketing. Daarbij zijn er aanwijzingen dat figuren als Erika Vlieghe en Marc Van Ranst niet eens weten wat buitenspel betekent. Waarom zouden zij dan iets mogen beslissen over het voetbal?’

Vlieghe wuift die kritiek weg. ‘Virologen zijn geen wereldvreemde mensen en staan met beide voeten in de samenleving. Alleen is het wel zo dat wij momenteel beslissen over alles wat er in die samenleving gebeurt. En als de regering onze ideeën niet volgt, dan dreigen we met een extreme lockdown zoals in Wuhan. Dan zullen jullie wel anders piepen.’