Deelnemers van een betoging tegen vaccinatie hoeven zich geen zorgen meer te maken over hun vaccinatie: die komt vanzelf in orde. © Jkgroove / CC BY 3.0

Federale politie prikt deelnemers antivaxbetoging

Tijdens de demonstratie van Europeans United for Freedom van vandaag doet de federale politie een beroep op zorgpersoneel om de aanwezige betogers te vaccineren. De inentingen gebeuren onvrijwillig.

Marcel Van Ranst:
‘Een prikje is gauw gezet, de meeste betogers zullen niet eens merken dat ze werden behandeld’

Zondag plant de beweging Europeans United een betoging tegen de verplichte green pass, tegen verplichte vaccinatie en vóór het behoud van de vrijheden in de Europese lidstaten.

Dat de stad Brussel de demonstratie überhaupt goedkeurde, is best opmerkelijk. ‘Een dergelijke concentratie van ongevaccineerde mensen houdt inderdaad een behoorlijk gezondheidsrisico in,’ erkent burgemeester Philippe Close (PS). ‘Maar het zou wel erg cynisch zijn om een manifestatie voor vrijheid en democratie te verbieden. Bovendien biedt deze samenkomst een uitstekende gelegenheid om al die mensen tegen zichzelf en het virus te beschermen.’

Naast de gebruikelijke ordediensten doet de hoofdstad daarom een beroep op incognito gezondheidswerkers. Zij krijgen de opdracht om ongemerkt betogers te vaccineren. Dat kan snel en pijnloos, zo verzekeren experts.

Blaaspijp

‘Een prikje is gauw gezet, de meeste betogers zullen niet eens merken dat ze werden behandeld,’ sust viroloog Marcel Van Ranst, die sinds hij doodsbedreigingen ontving onder een schuilnaam door het leven gaat. ‘Zorgverleners zullen in de menigte infiltreren met een toestel dat onder vaccinologen bekendstaat als de Bulgaarse paraplu. Daarmee kun je ongemerkt mensen vergiftigen, enfin, inenten. Andere zorgverleners zullen vanuit de hoogte een blaaspijp op de massa richten om het vaccin zo van op afstand toe te dienen. Omdat we het vaccin van Johnson & Johnson gebruiken, hoeven we die brave mensen slechts één dosis te geven, verdere opvolging is niet nodig.’

Volgens Close is er geen noemenswaardig gezondheidsrisico verbonden aan die aanpak. ‘Je wilt zo’n vaccin natuurlijk niet in je oog krijgen, maar covid-19 is ook geen pretje,’ lacht hij.

Kritiek op de onvrijwillige vaccinatie wuift Close weg. ‘Je kunt nooit goed doen voor iedereen, maar in een democratie heeft iedereen de vrijheid om dagelijks urenlang op Facebook zijn onvrede te uiten. In ieder geval heten we alle demonstranten van harte welkom in onze mooie stad.’