Vlaams minister-president Jan Jambon: 'Mensen herkennen de boodschap beter wanneer je de problemen expliciet benoemt.' © N-VA

Antwerpen plaatst joden, moslims en zigeuners in lockdown

Om COVID-19 te bedwingen hebben moedige Antwerpse politici bepaalde etnisch-culturele gemeenschappen in onmiddellijke thuisquarantaine geplaatst. Het gaat concreet om joden, moslims en zigeuners.

Jan Jambon:
‘Die mensen thuis opsluiten is een maatregel waar onder de Antwerpenaars een groot draagvlak voor is’

Het was Theo Francken (N-VA) die de kat de bel had aangebonden. In een tweet opperde hij dat de zaken misschien maar eens moesten worden benoemd. Hij verwees expliciet naar de joden, de moslims en de zigeuners als bron van het kwaad dat Vlaanderen nu al maandenlang teistert.

Na aanvankelijke aarzeling in het partijbestuur, zouden meer en meer partijgenoten uiteindelijk toch gewonnen zijn voor een duidelijke communicatie.

‘De thematiek ligt misschien gevoelig, maar cultureel-etnische bevolkingsgroepen klonk een beetje te wollig,’ geeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) toe. ‘Mensen herkennen de boodschap beter wanneer je de problemen expliciet benoemt: joden, moslims en zigeuners. Dat zijn woorden die de Vlamingen herkennen. Die mensen thuis opsluiten is een maatregel waar onder de Antwerpenaars een groot draagvlak voor is.’

Een sanitair cordon

‘Met racisme heeft dit niets te maken,’ verdedigt burgemeester Bart De Wever (N-VA) de beslissing. ‘Het gaat erom de Vlaamse samenleving en de volksgezondheid te beschermen. De perceptie dat we dit niet daadkrachtig genoeg aanpakken moet stoppen.’

Opvallend: de maatregelen werd afgekondigd in de buitengewone gemeenteraad. Vanuit de oppositie gaf het Vlaams Belang haar steun. ‘In dergelijke omstandigheden moeten we aan één zeel trekken en onze verschillen vergeten,’ verklaarde voorzitter Tom Van Grieken. ‘We moeten een sanitair cordon vormen rond deze bevolkingsgroepen en denken aan het collectief Vlaams belang.’