Een vrouw met een venusheuvel. Als de geur van het vrouwelijke geslachtsorgaan niet naar de zin is van een man, dumpt hij haar. © Marie Armienne Lopez

Stinkende foef grootste oorzaak scheidingen

Koppels mogen elkaar nog zo graag zien, als er een onwelriekende vagina in het spel is, is de echtscheiding nabij. 'Een ongewassen fluit, dat heeft wel iets, maar een vrouw moet proper zijn op haar eigen.'

Bo Coolsaet:
‘Te grote schaamflappen kunnen de luchtcirculatie verstoren’

Véronique is een prachtwijf. Ze heeft een eigen huis, twee katten en een chique Audi A5. Hoewel ze nog maar 35 is, gaat haar reputatie als gehaaide zakenadvocate haar vooraf. Ze is gemaakt voor het succes, dat kan niet missen. ‘En toch slaag ik er maar niet in om een man aan mij te binden’, treurt ze. ‘Dat heeft maar één reden: mijn vagina ruikt een beetje. Het metalige aroma van mijn preutje lijkt geen enkele man te kunnen bekoren.’

Er zijn veel vrouwen zoals Véronique. Dat ontdekte Ludovic Broels, een student geschiedenis die aan de UGent zijn thesis schrijft over echtscheidingen. Uit gegevens die hij naar boven spitte in de archieven van Belgische rechtbanken blijkt dat een stinkende foef de voornaamste reden is waarom huwelijken stranden.

Rotte vis

‘Vroeger waren mannen niet zo bezig met de geur van de vagina. Zolang ze er hun penis in konden steken, waren ze al tevreden’, verklaart Broels. ‘De laatste decennia heeft beffen echter enorm aan populariteit gewonnen, waardoor veel meer mannen plots geconfronteerd werden met de muffe geur die hun vrouw tussen haar benen draagt. Dat leidt steeds vaker tot zogenaamde onoverkomelijke verschillen. In die zin zijn vrouwen het slachtoffer van hun eigen emancipatie.’

Het is echter niet zo dat alle mannen afknappen op een foef met de geur van rotte vis. ‘Sommigen kicken daarop. Ze worden er met name geil van. Zodanig zelfs dat ze overspel plegen met vrouwen die straffer rieken dan hun eigen echtgenote’, legt Broels uit. ‘Helaas is het net dat uitgesproken aroma dat voor echtelijke problemen zorgt. Nogal wat mannen moesten bekennen dat ze vreemdgingen doordat hun vrouw opeens een vreemde geur gewaarwerd aan hun penis.’

‘De redenen waarom vagina’s zo’n grote verscheidenheid aan geuren verspreiden, zijn divers’, weet uroloog Bo Coolsaet. ‘Sowieso heeft iedere venusheuvel een lijfgeur. Maar ook schimmels en etensresten in de vaginale tunnel spelen een rol. Zelfs het dieet heeft zijn invloed. Vrouwen die te veel lightproducten consumeren, gaan sneller ruiken naar brak water. In alle gevallen is het raadzaam om de vagina voldoende te luchten, bijvoorbeeld door het naturisme te beoefenen of enkel kanten ondergoed te dragen. Ook een schaamlipcorrectie kan helpen om de ventilatie te bevorderen. Te grote schaamflappen kunnen de luchtcirculatie verstoren.’

Stinkpreut

Minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) overweegt om een gepaste sensibiliseringscampagne op te starten in middelbare scholen. Om homoseksuele redenen is hij zelf niet vertrouwd met het fenomeen van het geurende kutje, maar daar hij ook minister van Gelijke Kansen is, baart het probleem hem zorgen. Smet vreest dat vrouwen met een stinkpreut in hun beroepsleven harder tegen het glazen plafond botsen.

Bij Fabrize is men blij dat de media en de politiek eindelijk aandacht hebben voor de kwestie. De zelfhulpgroep verenigt mannen die geen relatie meer durven aan te knopen met vrouwen uit angst voor een onwelriekend vagijn. ‘Een ongewassen fluit, dat heeft wel iets, maar een vrouw moet proper zijn op haar eigen’, stelt ondervoorzitter John Termote (42). ‘Ik heb een waar trauma opgelopen door mijn eerste vrouw – ik bespaar u de misselijkmakende details. Tegenwoordig kom ik op café weleens leuke dames tegen, maar zodra ik nog maar vermoed dat ze stinken vanonder, begin ik te kokhalzen en te hyperventileren. Soms krijg ik het zo benauwd dat ik flauwval. Dat is geen leven meer.’