De verhuis van Jean-Marie Dedecker naar Middelkerke heeft de zee zodanig geprovoceerd dat zij misnoegd haar boeltje pakt.

Noordzee vertrekt definitief uit Middelkerke

De verhuis van Jean-Marie Dedecker naar Middelkerke heeft nare gevolgen voor de kustgemeente. De Noordzee heeft besloten er zich definitief terug te trekken. Zij weet nog niet waar ze weer zal opkomen.

Decennialang gold de Noordzee als een vaste waarde in Middelkerke. Daar komt binnenkort een eind aan. De baren maakten vanmiddag bekend dat ze afscheid nemen van hun vertrouwde strand.

‘Wij zullen altijd goede herinneringen bewaren aan de duinen waar we bij springtij zachtjes tegenaan klotsten’, ruisten de schuimende golven in aanwezigheid van de pers. ‘Maar nu is het tijd om andere oorden op te zoeken. Na de zomervakantie zal men ons hier nooit meer zien.’

De Noordzee wil het niet met zoveel woorden zeggen – bemerken we hier enige lafhartigheid? – maar de voornaamste reden voor haar vertrek lijkt de komst van Jean-Marie Dedecker te zijn. Die had even tevoren aangekondigd dat hij Oostende verlaat en verhuist naar Middelkerke. Daar zal hij in oktober de LDD-lijst trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Dat de zee zich terugtrekt, valt zwaar bij Dedecker. ‘Weer iemand die op mijn hart trapt’, grimast de politicus ontgoocheld. ‘Dit ruikt naar opportunisme. Ik ben niet kwaad, wel diep teleurgesteld. De zee sluit zich aan bij de zwakkelingen en opportunisten die mij gisteren al verraden hebben.’

Dedecker is ervan overtuigd dat de zee naar de pijpen danst van haar voogdijminister, Johan Vande Lanotte (sp.a). ‘In Oostende is Vande Lanotte de Grote Patapoef waar niemand omheen kan. Ik was de enige die de ruggengraat had om hem te bekampen. Alle anderen plooien als braadworsten’, gromt de voormalige judocoach. ‘Blijkbaar heeft ook de Noordzee zich laten omkopen.’

De golven betwisten dat ze meesurfen op opportunisme. ‘Mogelijk komen we op in Oostende, want daar zijn we geliefd. Maar evengoed is Bredene een optie. Wij kunnen aanspoelen waar we maar willen, overal zijn we populair.’

Voor het toerisme is het vertrek van de Noordzee uit Middelkerke een ramp. ‘Het is sympathiek dat zij wacht tot na de zomer om ons te verlaten. Maar bij het eerste laagtij van september zijn we gezien. Dan trekt de zee zich terug om nooit meer weer te keren’, zegt burgemeester Michel Landuyt (Open Vld) bedroefd.

Jean-Marie Dedecker:
‘De zee sluit zich aan bij alle zwakkelingen en opportunisten die mij verlaten hebben’

Mogelijk kan de kustgemeente wel nieuwe toeristen lokken dankzij Dedecker, die als onvoorspelbaar curiosum tot de verbeelding blijft spreken. Vele nieuwsgierigen zullen met eigen ogen de politicus willen zien die ultiem gefaald heeft om door te breken en serieus genomen te worden. ‘Het schuim dat om de zoveel uur op zijn lippen staat, zal het gebeuk van de branding niet doen vergeten, maar is toch ook een bezienswaardige attractie’, hoopt Landuyt. ‘En op de vrijgekomen kustvlakte kunnen we een hypermodern shoppingcenter neerpoten.’