Salesmanager Simon: 'Vrouwen raken niet in het bestuur wegens gebrek aan ambitie.'

‘Bestaat discriminatie tegen vrouwen nog?’

Naar aanleiding van Wereldvrouwendag, die het publiek attent probeert te maken op problemen die vrouwen overal ondervinden, reageren ook veel mannen. Veelal met verbazing, zo niet verstomming.

Aan zowel traditionele als sociale media te zien lokt Vrouwendag heel wat reacties los. In eerste instantie denkt men bij discriminatie en geweld tegenover vrouwen aan gedwongen huwelijken, aartsconservatieven die abortus willen verbieden of vrouwenbesnijdenissen. De Rechtzetting ging op diverse plaatsen in België de temperatuur opnemen.

‘Ah, is het Vrouwendag?’, grijnst Frank (43), stamgast van De Pegasus in Gent, ‘Dat is raar. Bij mij is het alle dagen Vrouwendag!’ Zijn maten en hijzelf lachen. Eén vriend vraagt naar Franks vrouw. ‘Ons Mieke zit thuis, en die zit daar goed. Dat ze maar naar een of andere wijvenfilm kijkt om Vrouwendag te vieren.’

Even later komen we aan bij Trax Services, een IT-bedrijf in Sint-Niklaas. Het managementteam is in vergadering. ‘Vrouwendag? Is dat niet wat achterhaald?’, vraagt salesmanager Simon (27) zich af. De andere managers vallen hem bij. ‘Eerlijk gezegd vind ik dat er ook een Mannendag zou moeten zijn’, poneert hij nog. Op de vraag waarom de managers allemaal mannen zijn, haalt hij de schouders op: ‘Niet voldoende ambitie, zeker?’

‘Ik denk dat wij toch een zeer egalitaire maatschappij hebben’, zegt de Antwerpse consultant Karel (36) op de trein van de Scheldestad naar Brussel. ‘Toen mijn vriendin zwanger werd, heeft ze bijvoorbeeld lang verlof gekregen en is ze niet ontslagen. Ik zou dat ook wel willen.’ Karel geeft later toe dat de zwangerschap niet zonder complicaties was, maar is vooral erg trots op zijn zoon. Hij toont foto’s.

Guy (61), eigenaar van een frituur in het landelijke Dworp, is een klant aan het bedienen als we hem vragen naar zijn mening. ‘Goh ja. Is dat zo’n dag waarop boze feministes op straat komen en hun bh’s verbranden? Voor mij is dat allemaal oké, zolang ze dan ook hun tetten laten zien.’ De vrouw die bezig was haar bestelling op te sommen, verlaat prompt de winkel. ‘Wat is dat nu?’ vraagt hij zich verbouwereerd af.

Frank:
‘Ons Mieke zit thuis, en zit daar goed. Dat ze maar naar een wijvenfilm kijkt’

Als laatste komen we Patrick (38) tegen, die op een bankje in het Brusselse Jubelpark de krant leest. ‘Ik zal eens iets vertellen over vrouwen’, zegt de nerveuze, corpulente dertiger. ‘Ik had vastgoed dat ik wilde verhuren, alleen aan vrouwen. Helemaal gratis, maar mits zij bepaalde diensten leverden. Hebben die vrouwen mij toch wel aangeklaagd, zeker?! Dan doe je al eens iets om ze vooruit te helpen en het wordt je niet in dank afgenomen.’