In homoclub Adonis verslikte een man zich in een condoom tijdens een pijpbeurt. De man kan het niet meer navertellen. (Foto Chepe Nicoli)

Homoseksuele man stikt in condoom

Zaterdagnacht is een 43-jarige man om het leven gekomen in de Drongense homoclub Adonis. Het slachtoffer stikte in een rubbertje. Er zou geen kwaad opzet in het spel zijn.

Tijdens een pijpbeurt in homobar Adonis verslikte Wannes D. uit Lede zich in een condoom. Verschillende aanwezigen, allen aanhangers van de Griekse beginselen, schoten de man te hulp, maar tevergeefs. Volgens ooggetuigen stierf D. in de armen van zijn minnaar(s).

Het slachtoffer was een graag geziene gast in de homoclub. De begoede architect voelde zich naar verluidt uitstekend in zijn sas in de ‘trendy place for openminded gays’. ‘Hij was één van de bezoekers die er elk weekend de sfeer in brachten’, zegt een bedroefde ober.

Volgens het parket gaat het om een spijtig ongeval. ‘De getuigenissen zijn eensluidend: het homofiele slachtoffer kreeg tijdens een wellustige partij orale seks een condoom in zijn keelgat’, zegt woordvoerster Aline Bergkamp. ‘Het condoom versperde de luchtpijp, waardoor het slachtoffer eerst buiten bewustzijn raakte en vervolgens kwam te overlijden. Dat ging gepaard met stuiptrekkingen.’

Volgens seksuologe Nele Vermeersch is het in homoseksuele kringen gebruikelijk dat er ‘gepijpt’ wordt met condoom. ‘De angst voor aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen is groot’, verklaart Vermeersch. ‘Daarbij zijn er heel wat condooms op de markt met prettige smaken.’

Sensoa, het expertisecentrum voor seksueel overdraagbare aandoeningen en veilig vrijen, pleit voor meer sensibilisering. ‘Ook veilig vrijen kan gevaarlijk zijn’, aldus stafmedewerker Dimitri Chatrelle. ‘Mensen denken al snel dat hen niets meer kan overkomen als ze een condoom gebruiken. Toch moet men altijd voorzichtig zijn. Sommigen verslikken zich immers in hun gulzigheid.’

Chatrelle dringt echter niet aan op een strengere regelgeving. ‘We mogen condooms niet vergelijken met flippo’s (plastic speeltuig dat in de jaren negentig in zakjes chips zat, nvdr)‘, waarschuwt hij. ‘Flippo’s waren niet bestemd voor oraal gebruik, terwijl een condoom wel gemaakt is om de penis zo veilig mogelijk in allerlei lichaamsopeningen te schuiven.’

Vanuit de politiek kwam er nauwelijks reactie op het overlijden van de homo. Ondanks de vele regeringen in België is er immers geen minister van Consumentenzaken meer. Wel zal Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) laten onderzoeken of de geluidsnorm gerespecteerd wordt in homobar Adonis. Haar federale collega van Voedselveiligheid Sabine Laruelle (MR) zal nagaan of synthetische smaakstoffen tot een fatale allergische reactie kunnen leiden.

Dimitri Chatrelle (Sensoa):
‘Toch mogen we condooms niet vergelijken met flippo’s’

Wannes D. laat een vrouw en twee kinderen na. Een buurman deelde mee dat de weduwe van D. in shock is en psychologische hulp zoekt. Ze zou gevraagd hebben haar privacy te respecteren. ‘Ook de kinderen weten met hun verdriet geen blijf nu ze te horen hebben gekregen dat hun vader niet alleen dood is, maar ook homo’, aldus nog de buurman.