De communautaire scherpslijper Olivier Maingain wordt in besloten kring geroemd om zijn talent in kleurenwiezen. Helaas kon hij geen troefkaart uit zijn mouw schudden.

Reconstructie: Triumviraat nodigde Maingain uit om te kleurenwiezen

Eerder deze week hebben Johan Vande Lanotte, Bart De Wever en Elio Di Rupo FDF-voorzitter Olivier Maingain uitgenodigd om te kleurenwiezen. De inbreng van een vierde man kon het Triumviraat echter niet redden.

Totale chaos dreigt nu Johan Vande Lanotte van koning Albert II eindelijk zijn ontslag heeft gekregen als bemiddelaar. Niemand weet nog waar het naartoe gaat met het land. Ondertussen raakte wel bekend dat het Triumviraat, dat onderhandelde over een staatshervorming, FDF-voorzitter Olivier Maingain had uitgenodigd.

Voorlopig is het nog onduidelijk waarom precies die communautaire scherpslijper (kortstondig) aan boord werd gehesen. Politicoloog Carl Devos vermoedt dat het een manoeuvre was van de Franstalige partijen om Bart De Wever (N-VA) in de hoek te stellen. ‘Zo hadden zij extra munitie om de voorstellen van De Wever af te schieten’, analyseert Devos.

In een opiniestuk in De Standaard argumenteert de Leuvense politieke wetenschapper Bart Maddens echter dat Bart De Wever sinds de komst van Maingain in een zetel zat. ‘Op alles wat de N-VA-voorzitter zegt, antwoordt Maingain kordaat neen. De Wever heeft dat meesterlijk uitgespeeld’, weet Maddens. ‘Op den duur stelde de Vlaamse primus zelfs dingen voor die recht uit het programma van FDF komen. Ook die stuitten op hevig Franstalig verzet. Di Rupo en Maingain hebben zich door hun onverzoenlijke houding zelf vastgereden.’

De denktank Itinera schrijft op haar site dat de liberale familie nu definitief mee aan boord gehesen is, zelfs al ligt de regeringsvorming voorgoed in de goot. ‘Liberalen staan bekend als uitstekende crisismanagers. Nu de crisis uitgegroeid is tot ongeziene proporties, kunnen zij mogelijk een relevante bijdrage leveren’, denkt Ivan Van de Cloot van de onafhankelijke denktank.

Volgens de woordvoerster van Elio Di Rupo zoekt iedereen het veel te ver. Het triumviraat zocht gewoon een vierde man om te kaarten na het eten. Aan de onderhandelingen zelf mocht Maingain niet deelnemen, aldus de PS.

‘Vertrouwen herstel je niet bij het onderhandelen zelf, wel tijdens de randevenementen’, geeft ook een N-VA-bron toe.

Van Elio Di Rupo is bekend dat hij na het middageten graag een kaartje mag leggen. Kaartspelletjes met drie bestempelt de Italo-Belg echter als kinderachtig en fake. Vandaar de zoektocht naar een vierde speler.

Dat de onderhandelingen alsnog op een fiasco zijn uitgedraaid, is een lelijke streep door de socialistische rekening. Di Rupo had immers gehoopt om de gesprekken te rekken tot de zomer. ‘De voorzitter is ook een groot liefhebber van petanque’, erkent een bron binnen de PS. ‘Hij rekende erop om de staatshervorming te regelen bij een spelletje jeu de boules.’

Daar liep het echter mis: Maingain is meer een golfliefhebber. Omdat Di Rupo het niet aan zijn achterban verkocht zou krijgen dat hij een balletje slaat in Knokke, werden de onderhandelingen alsnog opgeblazen.

N-VA: ‘Vertrouwen herstel je niet bij het onderhandelen zelf, wel tijdens de randevenementen’

De Wever had al van in het begin geen goed oog op de aard van de nevenactitiviteiten. ‘Zodra het voorstel om te kleurenwiezen op tafel lag, heb ik gezegd dat er onvoldoende convergentie over was’, klaagt de N-VA-voorzitter. ‘Ik heb nog voorgesteld om te pokeren, maar Di Rupo was bang om geld te verliezen.’