Volgens de New Yorker is Laenen deel van een pittoreske traditie van seksueel misbruik in het Belgische cultuurveld.

Gie Laenen krijgt Nobelprijs Jeugdliteratuur

Na de teleurstelling over de Nobelprijs Literatuur komt er een dubieuze opsteker: Vlaams jeugdauteur Gie Laenen ontvangt de Nobelprijs Jeugdliteratuur. De dissidente schrijver draagt een enkelband.

Het Nobelprijscomité heeft een reputatie voor het belonen van dissidentie. ‘In het werk van Gie Laenen vonden we niet alleen een menselijke benadering van wat het betekent jong te zijn, zijn vervolging bewijst dat literatuur schrijven niet zonder risico is’, licht Peter Englund, voorzitter van de Zweedse Academie, toe.

Laenen schreef in de jaren zeventig en tachtig verschillende succesvolle en bekroonde jeugdboeken. Hij werkte ook een tijdlang voor de toenmalige voorloper van de VRT. De Mechelaar kwam echter herhaaldelijk in opspraak wegens seksueel misbruik van jongens. Daarvoor werd hij pas in 2008 na een lange procesgang veroordeeld, om 2010 al onder enkelbandtoezicht vrij te komen.

‘Dit is verschrikkelijk’, zegt Theo Peeters, baas van Uitgeverij Lannoo, waar Laenen het merendeel van zijn boeken sleet. ‘Enerzijds ben ik dolblij dat we eindelijk een Nederlandstalige winnaar hebben voor een Nobelprijs in de literatuur, maar anderzijds begrijp ik niet hoe de Zweedse Academie een man als Laenen kan bestempelen als ‘dissident’. Dit is verkeerd.’

In de internationale pers is de woede minder groot. ‘Vermaard Belgisch pedofiel wint Nobelprijs Jeugdliteratuur’, schrijft de New Yorker, alvorens in te gaan op de traditionele Belgische cultuur van seksueel misbruik in de showbiz, de media, de politiek, de kerk en de hulpverlening. Het magazine bestempelt die cultuur als ‘pittoresk’ en ‘folkloristisch’. Het blad betrekt ook Hugo Claus als ‘incestschrijver‘ en Louis Paul Boon als ‘viezentist‘ bij de reportage.

Peter Englund:
‘Laenens vervolging bewijst dat literatuur schrijven niet zonder risico is’

Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft Laenen alvast verboden om eigenhandig de prijs in ontvangst te gaan nemen in Stockholm. ‘Dat strookt niet met het beleid dat wij willen voeren. Het kan niet dat de Zweedse Academie denkt een misplaatst politiek statement te moeten maken door een misdadiger te bekronen.’

Van de intussen 68-jarige schrijver zelf is er geen commentaar. Lannoo is niet van plan zijn boeken te herdrukken.