De kleine prinses vroeg aan een familie Bulgaren waarom ze 'op een toilet woonden'.

Prinses Elisabeth ziet eerste arme mensen

Voor het eerst is prinses Elisabeth door haar ouders, kroonprins Filip en prinses Mathilde, meegenomen door het land om arme mensen te bezichtigen. De jonge prinses was naar verluidt zeer enthousiast.

Volgens een koninklijke traditie die stamt uit de tijd van Leopold II moeten alle leden van de koninklijke familie minstens één keer in hun leven arme landgenoten gaan bekijken. De huidige vorst, koning Albert II, deed dat in zijn jeugd zelfs meermaals, per motorfiets.

Kroonprins Filip achtte nu blijkbaar de tijd rijp voor zijn oudste dochter Elisabeth, die binnenkort elf wordt, om de traditie van de Saksen-Coburgs mee te ondergaan. Volgens een bron aan het hof popelde de prinses van ongeduld om ‘mensen in trainings’ en ‘dakloze oude mannen’ te zien.

In alle discretie bezochten Filip, Mathilde en Elisabeth met een minimale politie-escorte arme wijken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Royaltywatcher Jan Van Den Berghe was er ook bij. ‘De kleine prinses trok grote ogen. Ze vond zelfs het vuilnis op straat fascinerend’, zegt hij.

Elisabeth sloeg een praatje met een heroïneverslaafde vrouw en ging vervolgens ook binnen in een pand dat eigendom was van een huisjesmelker. ‘Ze verbaasde zich erover dat zo veel mensen in zulke kleine kamertjes pasten’, glimlacht Van Den Berghe, ‘en vroeg aan een familie Bulgaren waarom ze op een toilet woonden.’

De kroonprins en zijn vrouw zelf hielden zich op de achtergrond. ‘Het is ongepast voor hen om met armen in contact te komen, laat staan hen aan te raken. Het protocol verbiedt dat’, legt Van Den Berghe uit.

Jan Van Den Berghe:
‘Prinses Elisabeth popelde om daklozen en mensen in trainings te zien’

Na enkele uurtjes zat de trip voor Elisabeth er op. Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) was trots. ‘Wij mogen gerust wat vaker uitpakken met onze armen. Het moeten niet altijd wezen en verhongerende kinderen in het buitenland zijn die de media halen. Ook dichtbij is er zo veel armoede te ontdekken’, zei de socialist.