Michael Bay staat met stip genoteerd om het tragische lot van het Belgische koninkrijk te verfilmen.

Hollywood verfilmt ‘epische formatie’ België

Goed nieuws voor het imago van België: topregisseur Michael Bay (bekend van Transformers I, II en III) verfilmt de aanslepende regeringsvorming. 'Een diepmenselijk verhaal met universele herkenbaarheid.'

Het resolute ‘neen’ van de N-VA op de nota van formateur Elio Di Rupo blijkt heilzame effecten te hebben op de economie. Zo noteerden de meeste Belgische supermarktketens vanaf halfdrie gisterenmiddag, vlak na de persconferentie van de Vlaams-nationalisten, een significante meerverkoop.

‘De mensen zijn onzeker’, verklaart Marnix Peypeganck, woordvoerder van Carrefour. ‘Uit angst dat er communautaire opstootjes uitbreken, begint een groot deel van de bevolking te hamsteren.’

Ook Colruyt, bekend om zijn lage prijzen en grote verpakkingen, mocht op een pak meer klanten rekenen nadat bekend raakte dat de N-VA de regeringsonderhandelingen finaal had getorpedeerd. ‘Velen kwamen een grote voorraad levensmiddelen inslaan. Nu de politieke impasse een nieuw hoogtepunt bereikt heeft, zijn vele burgers bang om hun huis te verlaten.’

Dat de politieke partijen er maar niet in slagen om een akkoord te vinden over een regering heeft ondertussen ook de aandacht getrokken van de succesvolle Hollywoodproducer Jerry Bruckheimer (zie onder andere Top Gun en Pearl Harbor). Bruckheimer ziet brood in een dynamische actiefilm over de Belgische malaise. ‘Ik volg de gebeurtenissen in jullie land op de voet’, vertrouwt de Amerikaan ons toe aan de telefoon. ‘Het lijkt me zeer terecht dat de liberals van de PS niet ingaan op de haast communistische eisen van de N-VA. Maar tegelijk appelleert de partij van Bart De Wever wel aan een patriottisch gevoel dat alle Belgen met elkaar verbindt. Het drama dat zich hier afspeelt, is een diepmenselijk verhaal met universele herkenbaarheid.’

Bruckheimer denkt aan Michael Bay om de film – werktitel The Formation – te regisseren. ‘Michael heeft vooral ervaring met charmante komedies. Zijn fijngevoelige benadering van de menselijke psyche past uitstekend bij de epische formatie waar jullie je collectief doorbijten’, voorspelt Bruckheimer.

‘Ik denk dat het tijd is om het Belgische volk eindelijk aan de wereld te tonen zoals het echt is: eensgezind en bereid om moeilijke keuzes te maken in harde omstandigheden’, eert Bay de Belgen.

De opnames zouden al begin 2012 van start kunnen gaan. De scènes worden echter niet in België gedraaid, net omdat de politieke situatie zo onstabiel is. ‘De kans is groot dat we de film zullen draaien in Roemenië, waar de mensen ook een variant spreken van het Frans’, legt Bruckheimer uit. ‘Dat laat ons toe om plaatselijke acteurs op te voeren. Bovendien heeft Roemenië een gunstiger fiscaal tarief.’

Het imago kan zeker en vast een opkikker gebruiken. Heel wat landgenoten durven zelfs niet meer op vakantie te gaan naar het buitenland uit schrik om uitgelachen te worden, zo blijkt uit cijfers van VTB-VAB. ‘Heel wat Belgen hebben uit schaamte hun reis geannuleerd’, zegt Corry Haemers van de reisorganisatie.

Producer Jerry Bruckheimer:
‘Bart De Wever appelleert aan patriottisch gevoel dat alle Belgen met elkaar verbindt’

Haemers stipt aan dat er gevallen bekend zijn van kampeerders die weggepest werden omdat ze Belg zijn. ‘In sommige gevallen aanvaarden campings geen Belgische identiteitskaarten uit schrik dat die kaarten niet meer geldig zijn. In het buitenland denken ze al dat België niet meer bestaat. Ongeruste campinguitbaters rekenen vaak ook een hogere prijs aan voor Belgen, enerzijds om Belgische toeristen preventief af te schrikken en anderzijds om zich in te dekken tegen eventuele schade.’