Redder Gilles De Caster zag het ongeval voor zijn ogen gebeuren, maar kon geen hulp meer bieden: 'Vreselijk, ik ben er niet goed van.'

Groen! eist hogere belasting op motorboten

Zondagmiddag dreef er op de Leie tussen Drongen en Deinze 40 kilometer file nadat een cruiseschip tegen een plezierbootje was gebotst. Er vielen vijf doden. Groen! vindt het hoog tijd om in te grijpen.

Omstreeks een uur of twee kwam zondagmiddag een schip van de Gentse rederij Benelux onzacht in aanvaring met een pleziervaartuig. Het cruiseship was met overdreven snelheid het beruchte kruispunt de Drie Leien opgevaren, waar de meanderende Leie in twee armen splitst. Van de zes opvarenden in de motorboot overleefde slechts een meisje van acht de vreselijke klap. Ze werd met lichte verdrinkingsverschijnselen opgenomen in het UZ Gent.

‘De politie zoekt uit hoe dit spijtige voorval kunnen gebeuren is’, zegt Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a). ‘Door het mooie weer was het opnieuw zeer druk op de Leie, waardoor de vele pleziervaartuigen slechts stapvoets over het water tuften. Vermoedelijk heeft de Benelux-boot het vertraagde verkeer te laat opgemerkt.’

Door de aanvaring raakte het verkeer op de Leie helemaal in de war. De gevolgen lieten zich voelen tot in Deinze. Honderden toeristen die richting Gent wilden varen, moesten de namiddag noodgedwongen doorbrengen ter hoogte van Afsnee, Sint-Martens-Latem of Bachte-Maria-Leerne. De civiele bescherming deelde waterzakjes uit aan mensen die door hun voorraad cava en goedkope schuimwijn zaten.

Pas tegen zes uur ’s avonds kon de brandweer de motorboot bergen. Het schip van rederij Benelux werd dan pas terug naar Gent gesleept. De 103 opvarenden kregen uitgebreide excuses en een bon voor een gratis maaltijd op hun volgende rondvaart bij de rederij.

‘Ik waarschuw al langer voor zo’n accident’, zucht Filip Watteeuw (Groen!). ‘Rijke zelfstandigen uit de groene rand rond Gent varen op mooie dagen massaal uit om met hun boot te pronken, vaak met een hele voorraad drank aan boord. Dat is vragen om problemen. De politie moet harder optreden en meer alcoholcontroles uitvoeren. Met fiscale maatregelen kunnen we de aanschaf van een boot minder aantrekkelijk maken, zodat het weer wat rustiger wordt op de drukbevaren Leie.’

Filip Watteeuw (Groen!):
‘Met fiscale maatregelen kunnen we de aanschaf van een boot minder aantrekkelijk maken’

Sint-Martens-Latem, de gemeente waar het gedecimeerde gezin resideerde, heeft een rouwregister geopend.