Kinderen met een iPad. Ze zien er niet alleen dommer uit, ze worden ook dommer. (Foto Paul Emerson)

Tablets maken uw kinderen zo dom als lood

Wie kinderen heeft, kan ze maar beter niet blootstellen aan tabletcomputers zoals de iPad. Ze worden er ongedurig en dom van en het hypothekeert hun kansen om later nog een job te vinden.

De iPad, de succesvolle tabletcomputer van het bedrijf Apple, blijkt niet zo onschuldig als het bedrijf beweert. ‘Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat de iPad nefast is voor de gezondheid en de vaardigheden van kinderen’, beweert cognitoloog Nicholas Carr. ‘Net in een levensfase dat de hersenen zich volop ontwikkelen, worden kinderen geconfronteerd met een apparaat dat hen in al zijn multifunctionaliteit leert om niets meer zelf te kunnen. Daardoor vervormen de hersenen zich tot domme warhoofden.’

Hoe jonger de kinderen, hoe groter de impact op hun ontwikkeling. Eerdere studies wezen al uit dat kinderen niet meer in staat zijn papieren publicaties te hanteren. ‘Wie op jonge leeftijd leert om een digitaal magazine te scrollen en te pinchen op een iPad, blijkt niet langer in staat door papieren boeken en tijdschriften te bladeren. Alle kennis en wijsheid die de voorbije vijfhonderd jaar moeizaam is verzameld en op papier werd opgeslagen, dreigt in één generatie verloren te gaan’, aldus Carr.

Derek Ogilvie:
‘Kleuters zijn het niet meer gewoon een kleurpotlood vast te houden’

Maar het gaat nog verder. Opvoedingsexpert Derek Ogilvie ontdekte dat peuters niet meer met de hand kunnen kleuren. ‘Ze zijn niet meer gewoon een kleurpotlood vast te houden en verwachten dat ze de kleurplaat met de toppen van hun vingers kunnen inkleuren. Kleuren op een iPad gaat ook veel sneller: één druk met de vinger en het hele kleurvlak is egaal ingekleurd. Ze hebben gewoon het geduld niet meer om een kleurvlak lijntje per lijntje in te vullen’, fluistert de specialist.

Hetzelfde geldt voor vaardigheden als blokkentorens maken of xylofoon spelen: alles wat niet met een lichte vingeraanraking of een vluchtige swype kan gebeuren, vinden kinderen niet langer interessant om aan te leren. ‘Zelfs borelingen vertonen onrustbarend gedrag. In plaats van op instinctieve wijze aan de moederborst te zuigen, trachten ze de hele tijd de tepel te pinchen. De baby’s raken daardoor zodanig ondervoed dat een omgekeerde demografische transitie onvermijdelijk wordt’, voorspelt de immer genuanceerde kinderpsychiater Peter Adriaenssens.

Maar meer nog dan een golf van kindersterfte dreigen tabletcomputers onze economische concurrentiepositie te ondermijnen. Maatschappijcriticus Rik Torfs legt uit: ‘We kweken een hele generatie die voortdurend interactieve stimulansen nodig heeft en die op elk moment wil kunnen ingrijpen in wat er voor haar neus gebeurt. Kinderen zijn gewoon niet meer in staat om hersenloos naar televisie te kijken. Dat is een ramp voor de arbeidsmarkt. Wat hebben bedrijven aan werknemers die iedere seconde het werk naar hun eigen meug willen zetten in plaats van willoos de orders van hun baas te volgen? Door die duivelse iPad gaan we bittere economische tijden tegemoet!’

In een FaceTime-gesprek achteraf liet Torfs ook nog weten gewonnen te zijn voor publieke iPadverbrandingen. ‘Als dat leidt tot een breuk met mijn partij, waar ik niet op aanstuur, dan is dat maar zo’, meesmuilde de professor-politicus.