Het lemmet van vier centimeter is net lang genoeg om praktisch te zijn voor het rituele offerfeest, zeggen moslims.

Migranten blij met mesjes Vlaams Belang

De Brusselse moslims zijn blij met het initiatief van het Vlaams Belang om gratis zakmessen te verdelen. Die komen van pas bij het ritueel offerfeest.

Het Vlaams Belang kreeg gisteren iedereen over zich heen omdat de partij in Brussel gratis een zakmes wil geven aan wie haar enquête invult. ‘U kunt er op rekenen. Vlaams Belang vecht voor u’, staat in het bijbehorende opschrift. Volgens boegbeeld Filip Dewinter is de hele reactie echter een vaudeville.

‘Dat klopt’, reageert Yusuf Aichar, een uitbater van een telefoonwinkel uit Jette. ‘Ik vind dit overdreven. Wij hebben snel iets ingevuld in de enquête, de tekst ondertekend met ‘Piet Vandevelde’ en zijn blij met ons gratis zakmes. Het is lang geleden dat we nog eens iets gratis kregen van een Belg.’

Aichar zegt dat hij het mes dankbaar zal kunnen gebruiken bij het volgende rituele offerfeest. ‘Oké, het lemmet van vier centimeter lijkt op het eerste gezicht klein, maar het is net lang genoeg om efficiënt te zijn. Ook mijn zoon is van plan het met zich mee te dragen omdat hij soms lastiggevallen wordt als hij naar de moskee gaat.

Ook Bashri Bushrami, een taxichauffeur uit Schaarbeek, is tevreden met het initiatief. ‘Ik heb vaak last met klanten. Vorige week nog door vijf journalisten op één dag die kwamen vragen of ik wel honden wil vervoeren. Ik doe dat graag, maar alleen schijten die beesten heel vaak mijn auto vol. Dat mesje komt goed van pas om de uitwerpselen van tussen de gleuven van de voetmatjes te verwijderen.’

Bushrami is zo opgetogen dat hij alvast van plan is volgende maand naar de Vlaams Belang-betoging tegen de supermoskee in Lier te gaan. ‘Ik ga toch niet graag naar de moskee. En wie weet welke geschenken ze er nog allemaal uitdelen.’

VB-parlementslid Dominique Lootens-Stael, verantwoordelijke uitgever van de omstreden folder, vindt alvast dat de kritikasters spijkers op laag water zoeken. ‘Ze zoeken een stok om een hond mee te slaan’, vindt hij. ‘Of zoals we bij ons soms zeggen: ze zoeken een mes om een allochtoon mee te steken.’