De Marokkaanse terrorist Belliraj. 'Geef toe: die mens kun je toch niet als kassierster in de Delhaize laten werken?'

‘Allochtonen liever bediend door autochtonen’

Benetton en C&A reageren voor het eerst op de recente beschuldigingen van racisme. ‘Zelfs allochtonen willen bediend worden door autochtonen’, zeggen de bedrijven.

De bedrijven Benetton, C&A en Delhaize kwamen twee weken geleden in het oog van de storm terecht. Ze zouden via het uitzendkantoor Adecco allochtone medewerkers geweigerd hebben. Hoewel de feiten al van tien jaar geleden dateren, is de verontwaardiging bij verschillende maatschappelijke groeperingen groot. Zij spreken van nauwelijks verholen racisme.

Benetton weerlegt nu de beschuldigingen van racisme. ‘Het is één ding om in reclamecampagnes gebruik te maken van gekleurde modellen, het is iets anders om allochtone medewerkers aan te nemen. Het is toch ook niet zo dat Telenet dieren tewerk moet stellen omdat het leeuwen opvoert in zijn reclamespots?’, merkt woordvoerder Carlo Nerida op. ‘Hetzelfde geldt voor mongolen, mindervaliden en andere minderheden die af en toe verschijnen in een reclameboodschap. Zo kun je bezig blijven, hé. Bovendien maken wij in onze reclamespots geen gebruik van Marokkaanse of Turkse modellen, want ook voor die spots werken we samen met Adecco.’

Bij andere geviseerde bedrijven is eenzelfde boodschap te horen. ‘Het zijn onze klanten, de consumenten, die niet bediend willen worden door allochtonen van Maghrebijnse afkomst’, meent Peter Swinen, woordvoerder van C&A. ‘Ze komen naar onze winkels om iets te kopen, niet om bestolen te worden. Daar hebben wij als klantgericht bedrijf alle begrip voor.’

‘Terroristen als Abdelkader Belliraj kun je toch niet achter de kassa zetten? Zelfs allochtone klanten laten zich liever bedienen door autochtonen. Anders worden ze te veel herinnerd aan hun thuisland. Als ze een soortgenote als kassierster willen, keren ze heus wil terug naar hun eigen land’, stelt Irma Drijfslaefs van Delhaize. ‘Het veiligheidsgevoel van de consument is onze eerste prioriteit en uit statistieken blijkt dat, overal ter wereld, mensen zich veiliger voelen als ze bediend worden door blanken. Vandaar dat blanke mensen gemiddeld gezien ook een hoger loon hebben.’

Peter Swinen (C&A):
‘Klanten komen naar onze winkels om iets te kopen, niet om bestolen te worden’