Grijnzend beledigde Hubert 'Witse' Damen alle Walters te lande. Zij ondernamen een geslaagde wraakactie.

Boze Walters gooien ruiten Hubert Damen in

Walter G. uit Lier heeft samen met enkele voornaamgenoten de ruiten van Hubert Damen ingegooid. De acteur had 'Walter' belachelijk genoemd als voornaam van het personage Witse uit de gelijknamige serie.

‘Er is sprake van uitlokking en ernstige provocatie’, vindt Walter Van Steenbrugge, de mediaschuwe raadsman van hoofdverdachte Walter G. ‘Hubert Damen heeft hem en ál zijn voornaamgenoten tot in het diepst van hun ziel gekwetst. Mijn cliënt heeft gehandeld vanuit een onweerstaanbare dwang. Pardon, drang.’

Damen riep het onheil over zich af door de voornaam ‘Walter’ uit te sluiten voor Witse, het stoffige personage dat hij al sinds mensenheugenis speelt in de even stoffige detectiveserie. ‘Nog liever Charel of Marcel, maar Walter, dat vind ik echt een belachelijke naam’, liet de Antwerpse acteur zich ontvallen.

Bij nogal wat mannen die het welluidende ‘Walter’ als naam dragen, sloegen de stoppen door. Via Facebook en Twitter spraken zij af om gewapend met kasseien, rotte eieren en lp’s van De Kreuners naar de woning van Damen te trekken. Daar aangekomen bekogelden zij de villa van de acteur dusdanig dat de ruiten het begaven. Toen een best-of van De Kreuners in zijn tomatensoep belandde, was de maat vol en belde Damen de flikken. Die waren snel ter plaatse om de oproerkraaiers tegen de grond te matrakkeren. Eén agent, Walter ‘Wally’ Waussen, week lichtjes af van zijn taakomschrijving door de acteur zelf een fikse lel te geven met zijn gummiknuppel.

Na het incident vroeg Damen permanente politiebescherming aan, maar dat weigerden de ordediensten, onder andere omdat ze vinden dat de serie een onjuist beeld schept van een moordonderzoek. ‘Witse zou het in het echte leven nooit verder schoppen dan wijkagent. Doorgewinterde rechercheurs weten meestal ogenblikkelijk wie de dader van een misdrijf is. Dikwijls is voldoende bewijsmateriaal vinden het enige struikelblok, maar daar past de assisenprocedure wel een mouw aan‘, zegt Johan Vanwezer, de echte commissaris van de politie van Halle.

‘Als echte politiemannen er even lang als Witse over zouden doen om de identiteit van daders te achterhalen, kun je de politie beter meteen afschaffen’, zegt criminoloog Brice De Ruyver (UGent). ‘Anderzijds schept de serie wel een realistisch beeld van flikken als klootzakken, maar dan zonder het peperkoekenhart.’

Nu zondag zal de voornaam van het geliefde personage bekend gemaakt worden.

Toen een best-of van De Kreuners in zijn tomatensoep belandde, belde een moegetergde Damen de flikken

Op Twitter brachten de ontboezemingen van Damen meteen een hele hoop speculatie teweeg. Veel kijkers gokken op ‘Willem’. Ook ‘Willy’, ‘Waldo’ en ‘Wesley’ doen het goed, al wordt die laatste naam gelinkt aan marginaliteit en drugs. Daardoor zijn enkele zwaar gedopeerde Wesleys in woede ontstoken. Zij lopen gewapend met betonblokken en kolenschoppen het hele land af, op zoek naar het hoofdkwartier van Twitter. Laatste zouden ze gesignaleerd zijn in de buurt van discotheek de Kokorico in Zomergem.