Sinds de Turteltaks vannacht in voege is getreden, is het aantal geboortes ingestort. © Andrés Nieto Porras

Turteltaks nog maar enkele uren ingevoerd en nu al 50 procent minder geboortes

In alle kraamafdelingen in Vlaanderen is het geboortecijfer sinds middernacht gekelderd. Dat is een rechtstreeks gevolg van de Turteltaks. 'Ouders durven geen kinderen meer op de wereld te zetten.'

‘Je kon er de klok op gelijk zetten’, zegt gynaecoloog Harry Zaedtvat van het AZ Sint-Lucas in Gent. ‘Meteen na middernacht daalde het aantal geboortes spectaculair. We hadden enig effect verwacht, maar dat het zo merkbaar zou zijn? Neen. Vele mensen vroegen zich af wat er zou veranderen zodra de Turteltaks in werking treedt. Dit is dus het schrijnende antwoord.’

Ook in het AZ Middelheim stortte het aantal geboortes in. ‘Om klokslag twaalf uur droogde de aanvoer van zwangere vrouwen op. De enige dames die nog kwamen bevallen, hadden ofwel het nieuws niet gevolgd of hebben genoeg geld om zich geen fluit aan te trekken van de Turteltaks’, verklaart hoofdvroedvrouw Marthe Den Bever. ‘Maar de meeste ouders durven geen kinderen meer op de wereld te zetten.’

In abortuscentra zien ze de omgekeerde beweging. ‘Sinds middernacht staan mensen hier voor de deur te kamperen’, zucht CEO Jaak De Knip van Ditch-A-Wish. ‘We kunnen de zwangerschappen niet snel genoeg afbreken. Als de Turteltaks in voege blijft, zullen we een nabijgelegen bos moeten omhakken om uit te breiden.’

Deskundigen vrezen dat er een demografische ramp op til is. ‘Als deze tendens zich doorzet, blijft er over dertig jaar niemand meer over om de Turteltaks te betalen’, voorspelt trendwatcher Fons Van Dyck. ‘Hoe gaan we de put van de Freyafactuur dan nog gevuld krijgen?’

Fons Van Dyck:
‘Als deze tendens zich doorzet, blijft er over dertig jaar niemand meer over om de Turteltaks te betalen’

Minister Annemie Turtelboom (Open Vld) begrijpt dat gezinnen drastische maatregelen nemen om te besparen. ‘Burgers moeten doen wat de overheid zelf niet kan’, zegt ze.