Renaat Landuyt (sp.a) kiest voluit voor zijn mandaat van actieve corruptie.

Landuyt: ‘Als ik moet kiezen tussen actieve en passieve corruptie, dan toch liever actieve’

John Crombez verplicht zijn verkozenen om te kiezen tussen actieve en passieve corruptie. Voor Vlaams Parlementslid en Brugs burgemeester Renaat Landuyt is het duidelijk: 'Dan kies ik voor actieve corruptie.'

De voorzitter van de sp.a, John Crombez, wil niet langer dat zijn verkozenen passieve corruptie cumuleren met actieve. ‘Ik wil zo veel mogelijk partijleden bij de corruptie betrekken’, argumenteerde Crombez. ‘Ook jong talent moet de kans krijgen om zich actief of passief te laten corrumperen.’

Renaat Landuyt:
‘De afwisseling tussen passieve en actieve corruptie was wel interessant’

Renaat Landuyt, actief als Brugs burgemeester en redelijk passief als Vlaams Parlementslid, begrijpt de motivatie van Crombez. ‘Al vind ik de afwisseling tussen passieve en actieve corruptie net interessant. Zo doorbreek je de eentonigheid en kun je een hoop lucratieve contacten leggen’, stipt Landuyt aan. ‘Maar als het écht moet, kies ik voor actieve corruptie.’

Wat Landuyt stoort, is dat er door het voorstel van Crombez ‘een bepaalde perceptie’ ontstaat. ‘Het is niet dat wij jongere mandatarissen de weg blokkeren tot de vetpotten van de corruptie’, meent Landuyt. ‘Onze generatie heeft zich ook maar op vraag van de partij laten omkopen.’

Ook Kamerlid en Oostends burgemeester Johan Vande Lanotte reageerde al. ‘Net als Renaat kies ik in 2018 voluit voor de actieve corruptie’, belooft Vande Lanotte. ‘De kiezer verlangt niet dat ik hangend in mijn parlementszitje rijk word. Dat geeft zo’n luie, vadsige indruk. De mensen willen dat ik initiatief neem en proactief op zoek ga naar interessante opportuniteitjes.’