Over een smartphone hoeft niemand zich te schamen, maar je wast beter je handen vóór je begint te masturberen.

Heb jij een smartphone? Was dan je handen vóór je masturbeert

Te veel jongeren met een smartphone masturberen zonder dat ze éérst hun handen hebben gewassen. Dat leidt tot gezondheidsrisico's. Enkele tips voor ouders die hun kinderen onbezorgd willen laten masturberen.

Masturbatie is de veiligste vorm van seks, met amper 19 procent risico op besmetting met vieze ziektes als tetanus en oedeem. Experts waarschuwen echter dat de opmars van de smartphone de gezondheidsvoordelen van zelfbevrediging helemaal teniet doet. ‘Als je je handen niet wast, loop je kans op een bacteriële of virale infectie’, zegt professor huisartsengeneeskunde Patricia Armagneau (UZ Gent). ‘Ook schimmels verspreiden zich via smartphones.’

Ouders die zich vragen stellen over het smartphone-gebruik van hun masturberende kinderen volgen het best de onderstaande richtlijnen.

1. Ga het gesprek aan
Over het gebruik van de smartphone hangt een taboe. Niemand spreekt erover, maar haast iedereen doet het. ‘Veel mensen vinden een smartphone vies. Toch is het geen slecht idee om erover te praten’, zegt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. ‘In het begin zal het gesprek onwennig aanvoelen, want onze smartphone is heel intiem. Maar zodra je de schroom overwint, kan het prettig zijn om erover te babbelen. Misschien vinden zonen en dochters het op den duur best aangenaam om te vertellen welke apps ze gebruiken vóór ze masturberen.’

Bruno Vanobbergen:
‘Als jongeren op hygiënische wijze klaarkomen, is de voldoening des te groter’

2. Geef het goede voorbeeld
Ouders die eerst zitten te chatten op WhatsApp en dan als gekken aan het masturberen slaan, geven hun kroost mee dat het geen kwaad kan dat je je handen niet wast. Dat is nefast voor hun gezondheid. Het is daarom een goed idee dat je regels vastlegt over het gebruik van smartphones en dat je die zelf ook opvolgt. ‘In ons gezin is een smartphone niet toegelaten aan de eettafel’, zegt Patricia Armagneau, terwijl zoonlief Jens (17) tussen twee happen door z’n leuter bovenhaalt om zijn status te checken. Dochter Hanna (20) heeft haar handen netjes gewassen, zodat ze onbekommerd kan soppen terwijl ze van de chocomousse geniet.

3. Gebruik de juiste hand
Discipline vergt wilskracht, maar zodra het een automatisme is, geeft ze vrijheid. Leer je kinderen daarom om voor elke taak een vaste hand te gebruiken. ‘Masturbeert je dochter het liefst met haar linkerhand? Leer haar dan ze haar smartphone enkel met haar rechterhand gebruikt’, raadt viroloog Marc Van Ranst aan. ‘Dat geeft het voordeel dat je kinderen hun schaamlippen tegen elkaar kunnen kletsen of aan hun roede kunnen snokken zonder dat ze hun smartphone terzijde hoeven te leggen.’

4. Masturbeer handenvrij
Soms brengt de techniek soelaas. Handenvrij masturberen is een mogelijkheid, handenvrij bellen evenzeer. ‘Sommige mensen vinden handenvrij seuterig, maar het is wel veiliger’, zegt Armagneau. ‘Het vergt meestal enige oefening, maar zodra handenvrij bellen een gewoonte is, wil je niets anders meer.’ Als handenvrij bellen desondanks niet lukt, zegt Armagneau dat het loont om je kinderen op een speelse manier te leren hoe ze zonder handen kunnen masturberen. ‘Met een kussen kunnen zowel jongens als meisjes vele kanten uit’, zegt ze.

5. Kindvriendelijke zeep
Vaak zit de oplossing in een klein hoekje. Bijvoorbeeld door zeep te kiezen die aansluit bij de leefwereld van jongeren. ‘In de handel zijn zepen te koop met foto’s van bekende popgroepen of acteurs. Dan zijn jongeren sneller geneigd om hun handen te desinfecteren’, zegt Vanobbergen. ‘Dat maakt het handen wassen plezanter. Als jongeren op hygiënische wijze klaarkomen, is de voldoening des te groter.’