Bart De Wever: 'Ik kan mijn ogen niet geloven als ik Gwendolyn Rutten bezig zie aan het spelbord.'

De Wever haalt uit naar Rutten: ‘Je speelt geen mens-erger-je-niet met mensen!’

Bart De Wever is 'verbaasd en verbijsterd' door de manier waarop Gwendolyn Rutten mens-erger-je-niet speelt. 'Ik erger me vreselijk aan de willekeurige moves die ze maakt met haar pionnen.'

N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt fel uit naar Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open Vld. ‘Ik kan mijn ogen niet geloven als ik dat mens bezig zie aan het spelbord. Ze gooit een dobbelsteen en doet zomaar wat’, klaagt De Wever. ‘Ik was verbaasd en verbijsterd.’

Het is niet zozeer dát Rutten mens-erger-je-niet speelt, maar hóé. ‘Ik erger me vreselijk aan de willekeurige moves die ze maakt. Als iemand anders een zet doet die haar pion in gevaar brengt, schreeuwt ze moord en brand’, blaast De Wever. ‘Irritant wijf.’

Van De Wever is bekend dat hij liever Stratego speelt. ‘Je bouwt een afweer op en lanceert een aanval, je probeert de zwakke en sterke punten van je tegenstander te analyseren en met een paar beredeneerde gokken hoop je zijn strategie te ontwrichten’, legt De Wever uit. ‘Hoe slimmer je tegenstander, hoe moeilijker, maar dan is ook de voldoening groter. Helaas: ik voel weinig voldoening als ik Gwendolyn zie spelen.’

Bart De Wever:
‘Ze gooit een dobbelsteen en doet zomaar wat. Irritant wijf’

In mei 2014 heeft De Wever Rutten nog uitgedaagd voor een partijtje Stratego, maar dat sloeg ze af. ‘De enige strategie van Gwendolyn is de verrotting, en die komt beter van pas bij mens-erger-je-niet’, weet De Wever. ‘Maar de bedoeling van mens-erger-je-niet is toch nog altijd dat de ergernis plezant blijft, dacht ik.’