Bedrijfsleider Michel Van den Brande kan rekenen op sympathie vanuit de federale regering.

Regering steekt Michel hart onder de riem en verlaagt vennootschapsbelasting

De federale regering verlaagt alsnog de vennootschapsbelasting. 'De lotgevallen van Michel Van den Brande hebben ons overtuigd: een tarief van 33,99 procent is onmenselijk', zegt vicepremier Kris Peeters.

Johan Van Overtveldt:
‘Zie je wel dat deze rechtse regering toch solidair kan zijn met gewone mensen die het moeilijk hebben’

‘Als christendemocraten kunnen wij het niet maken om een ondernemer in de kou te laten staan’, zegt minister van Werk Kris Peeters. ‘CD&V staakt daarom zijn verzet tegen een verlaging van de vennootschapsbelasting. Michel, jongen, heel onze partij leeft met u mee.’

Vorige maand zaten Peeters en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) elkaar nog in de haren over de vennootschapsbelasting. Van Overtveldt bepleitte een verlaging als een verstandige en zinvolle maatregel, Peeters counterde dat kiezers niet houden van verstandige en zinvolle maatregelen. ‘Maar de lotgevallen van Michel Van den Brande hebben ons overtuigd: een tarief van 33,99 procent is onmenselijk’, vindt Peeters.

Concreet gaat de vennootschapsbelasting omlaag naar 20 procent. ‘Zie je wel dat deze rechtse regering toch solidair kan zijn met gewone mensen die het moeilijk hebben’, zegt Van Overtveldt.

Daarnaast komen er enkele flankerende maatregelen. ‘Michel mag de kosten voor zijn psychotherapeut laten inbrengen als bedrijfskost’, zegt minister van Gezondheid Maggie De Block (Open Vld). ‘Als het door zijn bedrijf is dat hij zo ongelukkig was, awel, dan is dat niet het gevolg van persoonlijk falen. Dat is een belangrijk verschil.’

De Vlaams regering wil niet achterblijven en denkt ook na om Van den Brande een helpende hand te reiken. Zo onderzoekt minister Joke Schauvliege (CD&V) of ze ergens een beschermd bos kan kappen opdat Kontrimo zijn activiteiten kan uitbreiden.