Jelle Cleymans (l.) is zich al aan het inleven in zijn rol van de verwarde politica.

Jellle Cleymans vertolkt Joëlle Milquet in nieuw drama van gebroeders Dardenne

De Vlaamse acteur Jelle Cleymans neemt de rol op zich van minister Joëlle Milquet in een nieuw drama van de gebroeders Dardenne. Dat verklapte Milquet in een interview. 'Ik ben benieuwd naar de naaktscènes.'

‘Zullen we ons in mijn bubbelbad zetten voor het interview?’, vraagt minister van Franstalige Cultuur en Onderwijs Joëlle Milquet (cdH). Voor we ‘Non’ kunnen antwoorden, trekt Milquet al haar kleren uit en plonst ze in de pontificale jacuzzi die pal in het midden van haar kabinet staat opgesteld. Milquet knipt met haar vingers, haar kabinetschef kraakt ogenblikkelijk een fles champagne en komt glazen aandragen. Ze neemt een slok en kijkt geamuseerd toe hoe wij het bellenbad in sukkelen.

Milquet sluit de ogen en masseert haar borsten. ‘Ik kan best wat ontspanning gebruiken’, zucht ze. Dat geloven we best, want de pasionaria van het cdH krijgt het hele land over zich nadat ze zich boos had gemaakt over de uitreiking van Waalse filmprijzen aan de Vlaamse acteurs Wim Willaert en Veerle Baetens.

Dat was toch een beetje dom van u, hé?
Joëlle Milquet: ‘Mais non, ik ben verkeerd begrepen door de Vlaamse pers. Ik misgun meneer Willaert en mevrouw Baetens helemaal niets. Maar als Wim echt respect zou hebben voor kunstenaarschap, had hij zijn trofee aan Benoît Poelvoorde gegeven. De jury beging een fout door het monumentale Waalse talent te minimaliseren.’

Hoe dom schat u uzelf in op een schaal van 1 tot 5?
(lacht) O, neen, een strikvraag! Ik denk… Een zes!’

Zult u ooit ophouden met uw domme uitspraken?
‘Mais non, want bij een bepaald deel van de bevolking scoor ik daarmee. Mensen houden van een politicus die zich ongegeneerd boos durft te maken. Als je alles eerst aftoetst aan de ratio, komt je te beredeneerd over. Dat wekt achterdocht bij eenvoudige mensen.’

U komt inderdaad niet over als iemand die argumenten zorgvuldig afweegt.
‘Neen, hé. (glimlacht) Ik heb een duidelijk imago. Daarom dat de gebroeders Dardenne een scenario verfilmen dat gebaseerd is op mijn leven. Het verhaal gaat over een mentaal labiele vrouw die geen rationeel beargumenteerde redenering kan opbouwen, maar het ondanks die beperking toch schopt tot minister. Jelle Cleymans zal mij vertolken.’

Joëlle Milquet:
‘Als je alles eerst aftoetst aan de ratio, komt je te beredeneerd over’

Jelle Cleymans? Een Vlaming!
‘Mais non, dat is bijzaak. De artistieke ingreep van de Dardennes zit er hem in dat Jelle Cleymans een man is die een vrouw speelt. Origineel. Ik ben benieuwd hoe ze de naaktscènes gaan aanpakken.’