De tieten-knop, rechtsboven in het rijtje, zorgt ervoor dat mannen geen 10.000 likes meer moeten uitdelen om hun ware bedoelingen te uiten.

Getest en goedgekeurd: Facebook scoort met nieuwe ‘ik wil je tieten zien’-knop

Van de nieuwe 'vind ik leuk'-knoppen op Facebook is de 'ik wil je tieten zien'-variant veruit de populairste. Ook ons testpanel toonde zich laaiend enthousiast: 'Zo'n knop maakt een en ander een stuk duidelijker.'

De traditionele ‘vind ik leuk’-knop heeft plaatsgemaakt voor een zestal smileys die het hele emotiespectrum bedienen, van vreugde over woede tot ‘ik wil je tieten zien’, volgens talloze onderzoeken de meest voorkomende emotie onder mannen.

Ons panel, representatief samengesteld uit blanke, ongelovige, heteroseksuele mannen, testte de zes emoticons uit. ‘Het is een hele verbetering’, vindt Nicolas (38). ‘Laatst zag ik een statusupdate over een sterfgeval en klikte ik op ‘like’. Dat werd geïnterpreteerd als een steunbetuiging, terwijl ik de overledene écht niet kon uitstaan. Dergelijke misverstanden zijn voortaan de wereld uit: nu klik ik gewoon op “haha”.’

Ook Edmond (42) is zeer te spreken over de nieuwe knoppen. ‘Een vriendin had iets geschreven over Dagen Zonder Vlees. Ik vond haar post maar half-leuk, maar ik wilde best eens haar tieten zien. Met een gewone like waren mijn intenties nooit duidelijk, nu wel.’

Ook Mark (41) slaakt een zucht van verlichting. ‘Bij sommige vrouwen moet je 10.000 keer op ‘vind ik leuk’ klikken eer ze begrijpen waar je naartoe wilt’, zegt hij. ‘Het enige probleem is wel dat Facebook de account meteen afsluit van vrouwen die effectief een foto van hun tieten posten. Dat lijkt me nog een werkpuntje.’

Mark:
‘Jammer dat Facebook de account afsluit van vrouwen die effectief een foto van hun tieten posten’

Onder andere bij Gwendolyn Rutten, voorzitter van de Open Vld, zorgt dat voor verontwaardiging. In een Facebookpost benadrukte ze dat de Vlaamse liberalen het niet kunnen vinden dat vrouwen van de sociale netwerksite worden gegooid wegens het ontbloten van hun tieten. Haar partij wil Facebook dwingen om blote borsten toe te laten. Meteen gaven 63.238 partijgenoten te kennen dat zij de tieten van hun voorzitter wilden zien. Enkel minister van Digitale Agenda Alexander De Croo reageerde met een ouderwetse like.