In dit IS-kantoor in Waasmunster breidt de terreurorganisatie haar economische activiteiten in het Westen uit

IS verovert Westen via immobiliënverkoop

De Islamitische Start-up IS tracht voet aan de grond te krijgen in Europa en gaat daartoe haar activiteiten diversifiëren, onder meer in de financiële en immobiliënsector.

IS is in slechts enkele jaren van een hobbyproject uitgegroeid tot marktleider inzake terreur en misdaden tegen de menselijkheid. Een succes dat de organisatie te danken heeft aan haar disruptief businessmodel, dat de sector danig heeft dooreengeschud, vooral in Irak en in de Levant. De organisatie staat op het punt om ook het Westen te veroveren, maar kan dat enkel doen door het roer drastisch om te gooien.

De organisatie gaat diversifiëren en overweegt zelfs een participatie in meer legale activiteiten te nemen, kondigde woordvoerder Abu Jihad Al-Baljiki in een videoboodschap aan. ‘Willekeurige terreur en onmenselijke onderdrukking zijn elementen waarmee we snel marktaandeel hebben kunnen bezetten en zelfs een bescheiden winst konden draaien. Maar nu is het tijd voor een meer duurzame verankering van onze activiteiten om ons voortbestaan op middellange termijn te verzekeren.’

Volgens Al-Baljiki staat het Westen ook minder open voor barbaarse onthoofdingen en levende verbrandingen. ‘Dat zijn culturele verschillen waar je rekening mee moet houden. Je kunt een succesvol businessmodel niet zomaar kopiëren in een internationale context. Daar willen we ons positioneren met een meer gematigde, westerse vorm van islamterrorisme. Met minder focus op fysiek geweld en meer aandacht voor psychologische en economische gijzeling.’

De eerste stappen van haar expansiebeleid zet IS in de immobiliënsector. Een logische start, beweert Abdellah Nouamane van het lokale IS-filiaal in Waasmunster. ‘Westerse consumenten worden graag met handen en voeten gebonden aan wurgcontracten voor hypothecaire leningen. Dat opent perspectieven voor een fundamentele ontwrichting van de westerse samenleving. Het is vorig decennium een succesvolle formule gebleken om een wereldwijde crisis te veroorzaken. Wij willen de technieken van toen perfectioneren en zijn ervan overtuigd dat we op die manier een totale ineenstorting van het systeem kunnen bewerkstelligen, met een terugval tot een staat van pure barbarij tot gevolg.’

Al-Baljiki:
‘In Europa willen we ons positioneren met een meer gematigde, westerse vorm van islamterrorisme’

Volgens macro-econoom Montasser AlDe’emeh is de zet van IS de enige juiste. Hij ziet immers een terreurzeepbel groeien die elk moment kan ontploffen. ‘Terrorisme is momenteel overgewaardeerd op de wereldmarkt. Er komt onvermijdelijk een correctie aan, die een reeks faillissementen in de terreursector zal veroorzaken. Enkel terreurorganisaties die hun voorzorgen nemen en tijdig nieuwe markten aanboren, zullen in staat zijn te overleven. Net zoals Google en andere techbedrijfjes ten tijde van de dotcom-bubbel.’