Vluchtelingen op weg naar Europa. 'Slecht voor het milieu', zeggen rechtse ecologisten.

Rechtse Groen-kiezers laten van zich horen: ‘Vluchtelingen ecologisch niet verantwoord’

In een opiniestuk zet een aantal rechtse leden van Groen zich af tegen de linkse koers die hun partij vaart in het asieldossier. ‘Het Vlaamse leefmilieu heeft behoefte aan minder mensen, niet aan meer.’

Naar aanleiding van de asielcrisis komt een nieuwe tak binnen de groene beweging voor het eerst naar buiten. De groep van rechtse groenen, Grechts, wil tegengas geven voor de solidaire manier waarop Groen de Syrische vluchtelingen in de armen sluit.

‘Als overtuigde groenen willen we mee het signaal geven dat Vlaanderen geen extra mensen meer aankan’, zo luidt het. ‘De overbevolking zorgt nu al voor een onhoudbare druk op de ecologie. Duizenden Syriërs naar hier halen zou wel eens de druppel kunnen zijn voor ons sowieso al kwetsbare leefmilieu.’

‘We moeten de publieke opinie niet voorliegen met politieke correctheid en de gegronde bezwaren van de bevolking niet afdoen als racistisch. Het gaat hier wel degelijk om mensen die nog nooit hebben gehoord van afval sorteren en vaak de grootste moeite hebben om hun huisvuil op het correcte tijdstip buiten te zetten.’

Grechts ergert zich aan mensen die ‘in slecht geïsoleerde woningen worden ondergebracht’ of zich in stadsparken verwarmen ‘met vervuilende gasbranders en geïmproviseerde houtvuurtjes’. ‘Dat is niet alleen illegaal, maar ook bijzonder schadelijk voor de luchtkwaliteit’, stippen de rechtse ecologisten aan.

Groen-Rechts ziet met lede ogen hoe de partij is afgegleden naar een linkse, solidaire beweging waarin heel wat mensen zich niet langer thuis voelen. ‘In oorsprong was onze partij bedoeld voor de blanke elite in de groene stedelijke rand. Agalev werd gesticht door mensen die niet langer bij het arme plebs in de stad wilden wonen. Wij willen terug naar die basis en opnieuw het elitaire, blanke karakter van de partij vertegenwoordigen.’

Groen-Rechts:
‘Het gaat hier om mensen die nog nooit hebben gehoord van afval sorteren’

Grechts wil wel uitdrukkelijk binnen Groen blijven. ‘Wij zijn geen N-VA’ers of Vlaams Belangers: ecologie en leefbaarheid staat voor ons centraal. Wij zijn ervan overtuigd dat een belangrijk deel van de Groen-stemmers voor de partij kiest vanuit een gezonde reflex om vooral de eigen achtertuin leefbaar te houden. Ook die stem moet gehoord worden door de partijleiding.’