Jef Vermassen stelt dat een Colombiaanse rechtbank met meer sereniteit kan oordelen over de Aquino's.

Advocaten Aquino’s eisen Colombiaanse rechtbank

De advocaten van de Aquino’s menen dat de rechtbank van Hasselt onbevoegd is in de zaak tegen hun cliënten en hebben daarom een verzoek tot wraking ingediend. ‘Alleen de rechtbank van Bogotà kan in alle objectiviteit oordelen.’

Meesters Jef Vermassen, Sven Mary en Nathalie Buisseret dienden een verzoekschrift in tegen Hasseltse voorzitter Claire Fontaine en haar twee bijzitters. De reden voor het wrakingsverzoek is de vermeende partijdigheid van de Hasseltse rechtbank, die te veel de kant van de Belgische staat zou kiezen en te weinig rekening zou houden met de belangen van de internationale drugskartels.

‘Een gevaarlijke situatie’, meent Vermassen. ‘Als mijn cliënten niet snel hun integrale lading cocaïne terugkrijgen en geld kunnen verdienen, vrees ik dat er nog meer afrekeningen en ongelukken staan te gebeuren. Ik stel vast dat één van de beklaagden intussen al gewelddadig om het leven kwam.’

Vermassen denkt echter niet alleen aan het belang van zijn eigen cliënten. ‘God verhoede dat er binnenkort in België rechters en juryleden worden vermoord. Je mag er niet aan denken dat het gerecht door koppigheid en vooringenomenheid jegens mijn cliënten capabele mensen zou verliezen. Dat zou de droefste dag uit mijn carrière zijn.’ Vermassen vindt het voor iedereen een goede zaak dat het proces naar Colombia verhuist, waar magistraten werken met kennis van zaken, en die dergelijke dossiers met de nodige omzichtigheid behandelen. 


Sven Mary volgt de logica van zijn confrater, al is het proces voor hem eerder een kwestie van principes. ‘Natuurlijk zijn onze cliënten zo schuldig als de pest. Hoe zou ik dat ooit kunnen ontkennen, ze zijn verdorie op heterdaad betrapt met tonnen cocaïne! Het is tuig van de richel, crapuul dat dringend van de straat moet worden gehaald in het belang van ieders veiligheid,’ zegt Meester Mary. ‘Maar daar gaat het dus niet om.’

Jef Vermassen:
‘God verhoede dat er binnenkort in België rechters en juryleden worden vermoord!’

‘Veel belangrijker dan gerechtigheid, is de correcte naleving van alle rechtsprocedures en -regeltjes door het openbaar ministerie’, vindt Mary. ‘Dat is immers de basis van de hele westerse beschaving. Wie dat niet wil inzien, is een populist, en verdient niet beter dan dat hij door kale criminelen op straat wordt neergeknald.’