Joke Schauvliege laat zich niet doen door een komiek die te veel bomen heeft geknuffeld.

Joke Schauvliege kapt bos ‘ter compensatie van whatever’

Joke Schauvliege verwijt komiek Wouter Deprez dat hij niets van natuurbehoud heeft begrepen. 'De natuur kan niet zomaar overal haar zin krijgen. Er zijn grenzen', stelt de Vlaamse minister.

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) weerlegt de aanklacht van komiek Wouter Deprez. Die beweerde dat zij onnodig een heel stuk natuur zou laten verdwijnen.

‘Wat hij zegt, klopt niet. En wel om een aantal redenen. Zoals weet-ik-veel’, stelt Schauvliege.

De Evergemse politica vindt de kritiek van Deprez intellectueel oneerlijk. ‘Het is onjuist dat ik zomaar een bos laat omkappen, dat gebeurt ter compensatie van whatever’, bijt ze van zich af. ‘Wat er precies gecompenseerd moet worden, zoeken we nog uit, maar dat bos moet weg. Punt.’

Joke Schauvliege:
‘Als je alle bomen optelt en vergelijkt met het aantal bomen dat je niet hebt geteld, kun je enkel concluderen dat er te veel bomen zijn’

De minister verwijt Deprez dat hij niet het volledige plaatje vertelt. ‘Want als je alle bomen optelt en vergelijkt met het aantal bomen dat je niet hebt geteld, kun je enkel concluderen dat er te veel bomen zijn’, rekent Schauvliege voor. ‘Dus die bomen moeten tegen de vlakte, ook al zijn er elders bomen te weinig. De natuur kan niet zomaar overal haar zin krijgen. We moeten redelijk blijven. Je kunt niet om het even wat gaan verwachten omdat je vindt dat planten en bomen in het wilde weg mogen blijven groeien. Er zijn grenzen. Wanneer in één bos de bomen groeien, dan moeten ze in een ander bos gekapt worden.’

Schauvliege geeft nog mee dat ze Deprez maar een bomenknuffelaar vindt met te veel vrije tijd. ‘Ik stel vast dat mijnheer Deprez het subsidiegeld dat hij van Vlaanderen krijgt blijkbaar vooral gebruikt om Facebook vol te schrijven’, zegt de voormalig minister van Cultuur. ‘Zonde van het papier, noem ik dat!’