Als het nazigoud effectief op een trein ligt, is dat een federale en geen Vlaamse bevoegdheid.

Vlaanderen en België ruziën over nazi-goud

De federale regering vindt het niet kunnen dat Vlaanderen een deel van het goud opeist uit de nazi-trein die in Polen werd teruggevonden. 'Spoorwegen zijn een federale bevoegdheid', vindt Kris Peeters.

Minister-president Geert Bourgeois noemt zich enthousiast over de goederentrein vol goud die in Zuid-Polen is ontdekt. ‘Een opsteker voor de Vlaamse begroting. Wij rekenen op minstens 10 procent van al het aanwezige goud‘, zegt Bourgeois.

De Vlaamse regeringsleider verwijst naar historisch onderzoek om zijn claim op het goud in de bodem van Walbrzych te rechtvaardigen. ‘Zonder de medewerking van de Vlaamse oorlogsadministraties, de Vlaamse collaborateurs en de Vlaamse Oostfrontsoldaten waren de nazi’s er nooit in geslaagd om zoveel goud en juwelen te verzamelen. Daar zijn historici het over eens’, stipt Bourgeois aan.

Toch is de vreugde van de minister-president enigszins voorbarig. Voorlopig werden nog geen schatten opgehaald uit het verborgen tunnelcomplex en er heerst fikse concurrentie van andere zelfverklaarde rechthebbenden. Niet het minst van de Belgische federale regering.

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) benadrukt dat goederenvervoer per trein een federale bevoegdheid is. ‘Als het goud inderdaad op een trein ligt, behoort het dus toe aan de federale overheid. Als de Vlaamse overheid haar eisen niet terugschroeft, zullen wij het akkoord over de tax shift weer openbreken’, dreigt Peeters. ‘Een akkoord is een akkoord, maar niet als het gaat om miljoenen euro’s.’

Ook de Russische Federatie en de Zionistische Entiteit Israël claimen het nazigoud. ‘Dat is toch allemaal een beetje opportunistisch’, blaast Bourgeois. ‘De staat Israël, bijvoorbeeld, bestond niet eens ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hoe zou die dan aanspraak kunnen maken op die schat? En België is niet eens een echt land.’

Iedereen moet zich pragmatisch opstellen, vindt de minister-president. ‘De Vlaamse regering heeft alle begrip en respect voor het leed van de slachtoffers van de nazi’s, maar wij eisen internationale erkenning voor de Vlaamse rol in het verwerven van die kostbaarheden. Het rechtmatig deel van de kostbaarheden willen we terugbrengen naar Vlaanderen, ter compensatie van het leed van de Oostfrontsoldaten.’

Geert Bourgeois:
‘België is geen echt land en Israël bestond niet ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hoe zouden zij dan aanspraak kunnen maken?