Louis Tobback, het brein achter de bommelding, heeft twaalf verstuikte enkels op zijn geweten.

Louis Tobback eist bommelding UA op

De bommelding op de Universiteit Antwerpen is opgeëist door de Leuvense fundamentalist Louis Tobback. Politie en parket zeggen dat hij niet aan zijn proefstuk toe is. Zij onderzoeken of de dader een 'lone wolf' is.

De Universiteit Antwerpen werd vanmorgen opgeschrikt door een bommelding. De identiteit van de bommelder was lange tijd onduidelijk. Er werd aanvankelijk gedacht aan een professor die opgezadeld zat met zijn kinderen en geen andere oplossing zag. Een wraakactie van studenten wegens het niet beantwoorden van mails door de UA was eveneens een aannemelijke piste. Aan al die speculaties kwam een eind toen Leuvens burgemeester Louis Tobback (sp.a) de bommelding opeiste. Dat deed hij in een videoboodschap op de Leuvens-nationalistische zender Rob-TV. Ook in het Leuvense studentenblad Veto eiste hij de bommelding op, maar dat blad wordt niet gelezen in Antwerpen.

Door de bommelding stond de UA in rep en roer. Studenten die weer en wind hadden getrotseerd om hun maandag nuttig te besteden, moesten ontgoocheld afdruipen. Blinde paniek maakte zich meester van het werkschuwe tuig. Een beklemmende angst omtrent lotsbestemming en dergelijke sloeg toe. Gelukkig waren de studenten met zo’n 18.000, zodat ze allen troost bij elkaar konden vinden.

‘Hoe heeft die bommelder ons kunnen bereiken?’, vraagt Karolien Bidonville, hoofd van de cel terrorisme bij de UA, zich af. ‘Normaal gezien zijn wij even bereikbaar als het gemiddelde belspelletje op tv. Maar gezien de ernst van het telefoontje hebben we alert gereageerd en het bericht binnen één week behandeld in plaats van binnen de gebruikelijke maand. Het was allesbehalve evident om de hele universiteit binnen de week ontruimd te krijgen. De bommelder had noch een formulier ingevuld, noch iets achtergelaten op onze helpdesk. Toch verkozen we het bericht met een zekere urgentie te behandelen.’

De boodschap was vrij vaag, volgens rector van de UA Alain Verschoren. ‘Dat had ons al wel doen vermoeden dat we de dader in politieke kringen moesten zoeken. Nu we weten dat Louis Tobback de dader is, valt het geknor en gekraak aan de telefoon ook meteen te verklaren. We hadden eerder van hem al drie bommeldingen verijdeld door de telefoon niet op te nemen. Jammer dat dat deze keer niet gelukt is.’

Rector Verschoren:
‘We hadden al drie bommeldingen van hem verijdeld door de telefoon niet op te nemen’

Bij de bommelding zelf verstuikten twaalf studenten hun enkels op de schots en scheve voetpaden ter hoogte van de Stadscampus toen ze elkaar moed insprekend de aula’s verlieten.