Universal kan opnieuw munt slaan uit zowel naïeve mensen als de superfans.

Platenbonzen opgelucht over dood Lou Reed

Het overlijden van de legendarische rocker en enfant terrible Lou Reed maakt zijn platenlabel blij. 'Best jammer dat hij dood is, maar eindelijk kunnen we geld aan hem verdienen zonder dat hij er is.'

Universal, dat de rechten heeft op de meeste belangrijke platen uit de meer dan veertig jaar lange carrière van Lou Reed, is opgetogen. ‘Best jammer dat Lou dood is, maar het maakt de zaken voor ons een stuk eenvoudiger’, zegt woordvoerder Harry Wilson.

Het heengaan van de tegendraadse zanger heeft enkele gunstige effecten. Het meest voordelige is dat Lou Reed als persoonlijke factor geen punt meer is voor Universal. ‘Nu kan hij zijn imago niet meer zelf bepalen en hoeven wij geen rekening meer te houden met zijn capriolen. We zijn verheugd dat hij vredevol is heengegaan zonder zijn erfenis verder te saboteren’, glimlacht Wilson.

Lou Reed overleed aan de implicaties van een levertransplantatie die hij in mei dit jaar onderging. ‘Zijn ster was al jaren tanende’, weet Wilson. ‘In de eerste plaats is het goed dat zijn dood er veel mensen aan herinnert dat hij überhaupt nog leefde. Ten tweede zorgt het ook voor een hernieuwde interesse in zijn werk. Niemand wil bekendstaan als een cultuurbarbaar die alleen maar ‘Perfect Day’ kent, dus haast iedereen zich naar Spotify of YouTube om een paar andere nummers te beluisteren.’

Universal wil het vooral die mensen gemakkelijk maken. ‘We zijn van plan meteen enkele compilaties op de markt te brengen die dat publiek op zijn wenken bedienen. Lou Reeds discografie is te ondoorzichtig en te grillig voor de meeste mensen, dus een nieuwe best-of dringt zich op.’ Met of zonder zijn Velvet Underground bracht Reed meer dan veertig platen uit.

Het muzieklabel denkt er voorts aan zijn archieven uit te kammen op zoek naar obscure B-kantjes, onafgewerkte opnames of bootleg-materiaal, allemaal om tegen een forse prijs te verkopen aan de grote fans. ‘Dat is dan weer mooi voor de snobs die willen tonen dat ze de échte fans zijn, de diehards.’

Harry Wilson:
‘We zijn verheugd dat hij vredevol is heengegaan zonder zijn erfenis verder te saboteren’

Harry Wilson wil officieel verder niks kwijt, maar in de wandelgangen deed al langer het gerucht de rond dat Lou Reed nog van plan was nummers op te nemen met Nickelback. ‘Laten we het er gewoon over eens zijn dat de dood van Lou, hoe onfortuinlijk ook, een zegen is voor zowel zijn fans als voor ons’, besluit Wilson.