Kris Peeters in de elektrische wagen die hij even later naar de haaien zal helpen.

Peeters pompt 67 l diesel in elektrische Volvo

Minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft in Gent 67,5 liter diesel getankt in een elektrische Volvo die vers van de band kwam gerold. 'Goed gedaan, bleekneus', zuchtte Chinees vicepremier Ma Kai.

Samen met Li Shufu, de topman van Volvo’s Chinese eigenaar Geely, en Ma Kai bezocht Peeters gisteren de Volvofabriek in de Gentse haven. De minister-president had groot nieuws aan te kondigen. ‘Vlaanderen zal 67,5 liter diesel pompen in de eerste de beste Volvo die zich aanbiedt’, sprak de CD&V’er.

De wagen die Eric Van Landeghem, directeur van de Gentse fabriek, liet aanrijden, was echter een elektrisch model, de C30 Electric. Daar stoorde Peeters zich niet aan. Om het christendemocratische boegbeeld gezichtsverlies te besparen ten overstaan van de pers en het hoge Chinese bezoek zweeg Van Landeghem stilletjes terwijl de minister-president de wagen op doortastende wijze naar de verdoemenis hielp.

Kris Peeters:
‘Aan deze Vlaamse injectie zijn wel voorwaarden verbonden’

Pas toen er vonken van onder de motorkap schoten en de geur van verbrand rubber de fabriekshal vulde, rolde de Chinese vicepremier met zijn kenmerkende ogen. ‘Goed gedaan, bleekneus’, beet Ma Kai Peeters toe. Die hield zich – bewust of onbewust – van de domme en nam het compliment dankbaar in ontvangst. Achter de schermen werden de arbeiders die de C30 hadden voorgereden op staande voet ontslagen.

‘Aan deze Vlaamse injectie zijn wel voorwaarden verbonden’, waarschuwde Peeters nadien. ‘Maar absoluut zijn die niet. Laat ons zeggen: we zullen zien wat al die voorwaarden waard zijn wanneer de Chinezen hun schop afkuisen en de boel sluiten. Ach, zorgen voor morgen, daar zijn wij vandaag nog mee bezig.’

Geely bevestigde zijn geloof in een toekomst voor de fabriek in Gent. Dat stemde de Vlaamse regeringsleider vrolijk. ‘We hebben de afgelopen jaren al heel wat loze beloften te slikken gekregen, denk maar aan Opel Antwerpen en Ford Genk, maar deze keer heb ik er toch een goed gevoel bij’, zei Peeters. ‘Zolang hier tot de volgende verkiezingen Volvo’s van de band rollen, zit ik safe.’

‘Het is een datum waar wij erg naar uitkijken, zoals alle productiebedrijven’, knikte Li Shufu.