Een man gebruikt zijn iPad op het toilet. Als hij nog een béétje verder vooroverbuigt, pletst hij met zijn gezicht tegen de grond en breekt hij zijn nek.

Mobiel toestel leidt tot nieuwe kakhoudingen

Het gebruik van tablets, smartphones en notebooks op het toilet leidt tot nieuwe zithoudingen tijdens het kakken. Die vergroten de kans op lichamelijke klachten, zoals pijnlijke gewrichten, aambeien en de dood.

Urologen van de KU Kortrijk hebben vastgesteld dat mobiele devices een invloed hebben op de manier waarop we op het toilet zitten. Daaruit spruiten negen nieuwe zithoudingen voort die helaas niet adequaat worden ondersteund door de bestaande toiletpotten.

‘Terwijl mobiele apparaten razendsnel evolueren, is het ontwerp van de wc-pot sinds halfweg de vorige eeuw niet wezenlijk meer veranderd’, stipt professor Joseph Armagneau aan.

Vaak leunen we te ver voorover om te lezen op het kleine, wazige scherm van een iets oudere smartphone. Dat leidt tot rug- en oogklachten. Wanneer we zeer geconcentreerd zitten te lezen of te te tikken, vergeten we al eens dat we tijdig ons achterwerk moeten schoonvegen. Opgedroogde strontresten kunnen bij het verwijderen de huid van de anus beschadigen, met pijnlijke kloven tot gevolg.

‘In sommige gevallen is de aarsopening zozeer aangetast dat hij operatief verwijderd moet worden’, legt Armagneau uit. ‘De risico’s van tabletkakken zijn niet te onderschatten.’

Multitasken op meerdere apparaten, bijvoorbeeld een tablet en een smartphone, zorgt er dikwijls voor dat fecaliën of urine naast de pot belanden. We zijn zo hard aan het jongleren met onze toestelletjes dat we rare houdingen aannemen, waardoor uitwerpselen op de bril belanden. Wanneer onze iPhone uit onze hand dreigt te glippen, reageren we zo bruusk dat we onszelf bevuilen, met schaamte tot gevolg. ‘Er zijn mensen die het trauma niet te boven komen en zichzelf van kant maken’, waarschuwt Armagneau.

Ook avonturenspelletjes – met in het bijzonder flightsimulators – hebben bruuske bewegingen tot gevolg. Wie op het scherm een tegenstander ontwijkt, beweegt zijn reële lichaam mee. Daardoor vallen sommige gamers op zeer pijnlijke wijze naast de pot, alweer zelfbevuiling met zich meebrengend. ‘Hier is sprake van een onderliggend probleem, namelijk een verslaving aan games. Als urologen hebben wij daar niet meteen een pasklaar antwoord op, dus doen we wat we meestal doen bij verslaafden: de maag leegpompen’, vertelt Armagneau. ‘Medisch heeft dat geen zin, maar je kunt maar hopen dat jongeren zo hun lesje leren. Zeker als ze de nieuwste iPhone hebben, tonen we niet te veel compassie. Voor mensen met een goedkope Android-phone zijn we iets milder.’

Oudere mensen, zoals dertigers en veertigers, hebben de neiging om met hun laptop op de pot te gaan en daarbij te ver voorover te leunen. ‘Naarmate ze meer vermoeid geraken, schuiven ze hun computer verder van zich af, tot hij op den duur op hun knieën balanceert’, zegt Aramgneau. ‘Uiteindelijk valt de laptop op de grond óf leunt de gebruiker zo ver voorover dat hij zelf voorover stuikt. Wie dan het ongeluk heeft recht op zijn gezicht te pletsen, loopt het risico op onherstelbare schade, zoals bijvoorbeeld de dood.’

Wanneer we zeer geconcentreerd zitten te lezen, vergeten we tijdig ons achterwerk schoon te vegen

Wie te vaak zit te internetten op het wc, trakteert zichzelf op een hele resem klachten, zoals samengedrukte ruggenwervels, een verminderde bloedsomloop en overbelasting van de nek en de schouders. Ook onnatuurlijk gedraaide polsen, handen en ellebogen leiden tot pijn en verdriet. ‘Met een tablet bij de hand concentreren we ons ook minder op de eigenlijke taak van het kakken, waardoor we onze rectale krachten te weinig doseren’, weet Armagneau. ‘Daardoor persen we te hard, waardoor bloedvaten springen en we op termijn onaangenaam gezwollen aambeien torsen. Wie aambeien heeft op zijn reet, kiest het best voor sociaal isolement.’