De Universiteit Antwerpen is een hersenspinsel van een overijverige prof. Studenten zijn de pineut.

Universiteit Antwerpen verzonnen door prof

Er is een zwaar geval van wetenschapsfraude aan het licht gekomen. De Universiteit Antwerpen blijkt een verzinsel te zijn van een overijverige professor. Mogelijk zijn ook de UGent en de KU Leuven verzonnen.

Het bedrog kwam aan het licht toen een wetenschapster uit Leiden op fraude werd betrapt. Zij werkte in het verleden zogezegd voor de UA. Toen de universiteit om uitleg werd gevraagd, bleef het oorverdovend stil. De geviseerde wetenschapster kon niet anders dan opbiechten dat de Universiteit Antwerpen niet echt bestaat en één van de vele verzinsels is op haar curriculum vitae.

Onder studenten heerste al langer argwaan. ‘Is dit nu een universiteit?’ is een vaak gehoorde verzuchting onder Antwerpse studenten. ‘De ombudsdienst van de UA gaat niet in op klachten, promotoren beantwoorden geen mails van wanhopige studenten en behalve een verdwaasde enkeling ambieert niemand het rectorschap van de UA’, vertelt een student Taal-en Letterkunde. ‘Dat zijn allemaal tekenen aan de wand. Bovendien was de invulling van bepaalde vakken ook bizar. Zo wordt Franse grammatica vaak in het Nederlands gedoceerd en mogen bepaalde professoren aan het begin van elk academiejaar telkens dezelfde baarlijke onzin vertellen. Door hun titel wordt dat door geen enkele journalist doorprikt.’

Het nieuwe geval van wetenschapsfraude mag geenszins verwonderen. De druk om een eigen universiteit te hebben is groot. Elke zichzelf respecterende stad wil pronken met een universiteit. Universiteiten die de Shanghai-ranking halen, maken gratis reclame voor hun thuisstad. Dat de grootste stad van Vlaanderen het moet stellen zonder voetbalclub in eerste klasse, was een affront. Daarbij evenmin een universiteit hebben, was helemaal schaamtelijk. Om ’t Stad nog meer gezichtsverlies te besparen stapten studenten, assistenten en professoren jarenlang mee in het fabeltje van de Universiteit Antwerpen.

Louis Tobback, burgemeester van de universiteitsstad Leuven, is blij dat het bedrog aan het licht gekomen is. ‘Dat het een boerenuniversiteit was, daar was ik al langer uit. Maar nu blijkt de UA zelfs dát niet te zijn. Ik vroeg me al af hoe het met alle verkeersellende in Antwerpen mogelijk was om zo veel tractors te parkeren in de studentenbuurt. Ik bleek daar niet geheel onterecht onraad te ruiken.’

De druk om een eigen universiteit te hebben is groot

Voor de studenten die ingeschreven zijn aan de UA begint het academiejaar in mineur. Als ze op arbeidsmarkt komen, zal hun diploma geen waard hebben. Klacht indienen wegens oplichting bij de ombudsman wordt moeilijk, want ook die is verzonnen.