Student Sven is grandioos gezakt voor zijn toegangsexamen wiskunde en mag zich zodoende inschrijven aan de UGeel.

Eerste universiteit voor domoren geopend

In de Kempen begint de universiteit voor dommeriken aan haar allereerste academiejaar. Gevestigde universiteiten vrezen dat de UGeel hun heel wat studenten zal afsnoepen.

Jongeren met verstandelijke beperkingen kunnen eindelijk een universitair diploma behalen. In de Kempische stad Geel gaat vandaag het eerste academiejaar van de UGeel van start. Aan de nieuwe onderwijsinstelling zullen niet alleen geneeskunde, chemie, ingenieurswetenschappen worden gedoceerd, maar ook intellectueel uitdagende richtingen als Nederlands-Engels, psychologie en politiek wetenschappen.

De grote gangmaker achter het initiatief is Pascal Smet (sp.a), Vlaams minister van Onderwijs. ‘Universiteiten zijn veel te hard gericht op de slimmeriken. In tegenstelling tot de politiek lopen er aan de universiteiten nog te weinig analfabeten, verstandelijk gehandicapten en mensen met een IQ onder de 70 rond. De UGeel moet een nieuwe impuls geven aan de democratisering van het onderwijs, opdat iedere achterlijke dwaas evenveel kans maakt op een waardeloos diploma.’

Het ritme is op maat gesneden van de studenten. ‘Het Engels van de docenten zal op het niveau zijn van dat van de studenten’, belooft Smet. ‘Een diploma van de UGeel zal even weinig waard zijn als het papiertje van een andere universiteit. Afgestudeerden aan de UGeel zullen met dezelfde kansen op de arbeidsmarkt worden gegooid als intelligentere leeftijdsgenoten met een diploma van de KULeuven, de UGent of de UA. Een debieltje heeft evenveel recht op een onderbetaalde job als een bolleboos.’

Amanda (18) is analfabeet, maar droomde er toch van om taal- en letterkunde te studeren. Zij hoopt te doctoreren in de jeugdliteratuur en een bloeiende academische carrière uit te bouwen. Sven (19) lijdt aan dyscalculie, maar keek al van toen hij een klein kind was op naar Geert Noels en Paul De Grauwe en hoopt in hun voetsporen te treden. ‘Om het te schoppen tot econoom die regelmatig opdraaft in de media zijn rekenstoornissen veeleer een voordeel dan een nadeel’, stipt Sven aan, die met glans zakte voor zijn ingangsexamen wiskunde.

Amanda faalde compleet voor haar taaltest en ligt nu op koers voor een carrière als professor. Zij en Sven zijn opgetogen dat ze toegelaten worden aan de UGeel. ‘Niet vanzelfsprekend, want de UGeel is een exclusieve aangelegenheid’, brabbelt Amanda. ‘Door haar exclusiviteit staat deze universiteit nu al erg hoog aangeschreven. Kandidaat-studenten moeten over onvoldoende competenties beschikken. Niet niet genoeg cognitieve mankementen kan voorleggen, raakt niet ingeschreven. Onbekwaamheid faken wordt bestraft met een verbanning naar de Universiteit van Antwerpen.’

Pascal Smet:
‘Engels van docenten zal op niveau zijn van dat van studenten’

Bij alle andere universiteiten vreest men een leegloop richting de Kempen. ‘Geen marketingpraatje is opgewassen tegen deze no-brainer’, beseft de Leuvense kapelmeester rector Rik Torfs.