Filip Dewinter kan er niet mee lachen dat Liesbeth Homans racistisch gedrag minimaliseert.

Vlaams Belang: ‘Homans minimaliseert ons’

Liesbeth Homans krijgt de wind van voren na haar uitspraken over de relativiteit van racisme, niet in het minst door Vlaams Belang. ‘Racisme minimaliseren kan nooit door de beugel,’ zegt Filip Dewinter.

Het regent verontwaardigde opiniestukken over de uitlatingen van Liesbeth Homans dit weekend. Ook oppositiepartij Vlaams Belang is gechoqueerd en meent dat Homans met haar interview een belangrijke drempel heeft overschreden.

‘Homans moet beseffen dat ze een groot deel van de Antwerpse bevolking schoffeert als ze zegt dat racisme een relatief begrip is’, stelt Dewinter. ‘Veel mensen nemen hun racistische opvattingen heel serieus. Elke dag opnieuw discrimineren en beledigen zij een belangrijk aantal vreemdelingen. Laten we het racisme in onze stad dus alstublieft niet minimaliseren, dat is een kaakslag voor de mensen die er zich dagelijks voor inzetten. Dat kan niet door de beugel.’

Dewinter twijfelt aan de oprechtheid van de rechtse praatjes van Homans en meent dat haar motieven veeleer electoraal dan ideologisch zijn. ‘Dat ze de kiezers van Vlaamse Belang wil overtuigen, ziet het kleinste kind. Maar Homans vergist zich als ze denkt dat je racisme moet doodzwijgen en mag minimaliseren. Xenofobie maakt deel uit van onze volksaard. We moeten die juist uitdragen en er trots op zijn, niet doodzwijgen en ontkennen, zoals de N-VA dat doet. Als Homans de resterende Vlaams Belang-kiezers wil verleiden, zal ze uit een ander vaatje moeten tappen. Excuses zouden op hun plaats zijn.’

Homans zelf betreurt dat ze door zowel de linkse als rechtse kiezer verkeerd werd begrepen. In een reactie stelde de Antwerpse OCMW-voorzitter dat ze de Vlaams Belang-kiezers absoluut niet wilde schofferen met haar uitspraken.

Filip Dewinter:
‘Veel Antwerpenaars nemen hun racistische opvattingen heel serieus’

‘Ik had het uiteraard gemunt op de donkere islamitische vreemdelingen die zich graag in een slachtofferrol wentelen’, preciseert Homans. ‘Allerminst op de mensen die hun eigen volkscultuur in hun eigen stad willen beleven. Ik wil mij oprecht excuseren als die boodschap onvoldoende duidelijk is overgekomen. Ik wilde heus niemand kwetsen, tenzij diegenen die zich in een slachtofferrol wentelen.’