Johan Boskamp zegt dat hij in zijn carrière nooit een beschaafde speler is tegengekomen. 'Daarvoor is in het voetbal geen plaats.'

Voetbal geen slachtoffer van beschaving

Het voetbal mag opgelucht ademhalen. De oprukkende beschavingsgolf heeft de sport nog altijd niet bezoedeld. Dat blijkt uit nieuw sociologisch onderzoek naar de kwalijke effecten van beschaving.

Als der weinige segmenten van de maatschappij is het voetbal resistent tegen de meest besmettelijke vormen van beschaving. Dat blijkt uit sociologisch onderzoek waarmee niet gesjoemeld is.

‘Beschaving, er valt niet aan te ontsnappen’, stelt socioloog Gustaaf Armagneau (Katholieke Universiteit Brugge). ‘Paarden worden verzorgd als hun rug wordt opengesneden en homofoob gedrag bij Brusselse politieagenten treft enkel homo’s. De beschaving gaat zelfs zo ver dat burgers benefietacties opzetten voor dagjestoeristen die een uur in de file moeten staan. Dat zijn allemaal tekenen dat onze traditionele waarden en normen van de kaart geveegd worden. Enkel het voetbal huppelt niet mee in de losgeslagen beschavingshype.’

Prognoses wijzen uit dat het dat de eerste drie eeuwen niet meteen zal veranderen. ‘Het is geruststellend dat tradities als striemende fluitconcerten, beledigende spreekkoren en oerwoudgeluiden niet in gevaar zijn’, vindt Armagneau, die voor zijn onderzoek gesponsord werd door een West-Vlaamse projectontwikkelaar.

Het resultaat van het onderzoek verwondert voetbalanalisten niet. Johan Boskamp beaamt dat zijn buikgevoel hem al langer zie dat de voetbalwereld onbeschaafde troep is. ‘Wat dacht je, dat er in voetbal beschaving is?’, reageert Boskamp vanop zijn vakantieadres in Frankrijk. ‘Denk effie na met die bolus van je. Als jij het voetbal beschaafd noemt, ben je toch niet gezond, hoor.’

Boskamp benadrukt dat hij in al zijn jaren als speler en trainer nooit een beschaafde speler heeft meegemaakt. ‘Alle spelers die ik ken, zijn hartstikke decadent, maken smerige tackles om de tegenstander een maandje ziekenhuis cadeau te doen en zijn de voeling met de realiteit allang verloren. Of ik ben stekeblind, dat kan natuurlijk ook. Al wie zegt dat er in voetbal beschaving aanwezig is, moet dringend een dokter consulteren.’

Doelman Frank Boeckx kan dat beamen. ‘Ik denk inderdaad dat er geen beschaving is in de kleedkamer van AA Gent. Althans dat hoop ik toch. Maar ik denk oprecht van niet. Kijk naar mij, kun je mij van een greintje beschaving verdenken?’, gromt de kloeke Limburger.

Het gebrek aan beschaving in het voetbal is erg homogeen. Toch bestaat er een kans dat het voetbal in de prehistorie geteisterd is door wilde vormen van beschaving. Archeologen blijven naarstig zoeken naar restanten van de ongewenste beïnvloeding. ‘Zodra de beschaafde elementen geïsoleerd zijn, zullen ze mordicus uit het voetbalreglement worden geschrapt’, belooft Armagneau.

Gustaaf Armagneau (KUB):
‘Enkel het voetbal huppelt niet mee in de losgeslagen beschavingshype’

Nu al wordt ouders preventief meegegeven dat voetbal ‘sporen kan bevatten van beschaving’. Zo kunnen jonge voetballertjes die allergisch op beschaving zouden reageren clubs kiezen met een minimale kans op besmetting.