Geert Hoste trekt al jarenlang volle zalen met zijn lezingen over het koningshuis.

Geert Hoste blijft tekstschrijver koning Filip

Geert Hoste treedt toch niet af als tekstschrijver van de koning. De koningsgezinde cabaretier blijft in dienst om het saaie en houterige imago van koning Filip te versterken.

Lange tijd heerste er onzekerheid over de positie van Geert Hoste, reeds twintig jaar de vaste tekstschrijver van koning Albert II. Royaltywatchers gingen ervan uit dat de nieuwe Koning Filip een andere, minder saaie tekstschrijver zou aanstellen.

De relatie tussen de voormalige troonprins en de voormalige mimespeler zit al jaren scheef, vooral omdat Hoste geen gelegenheid onbenut liet om op voorspelbare wijze de draak te steken met Filip. Dat bleek nog maar tijdens de laatste toespraak van Koning Albert, op 20 juli. Na de rist obligate belegen grappen als: ‘Tijdens mijn regeerperiode heb ik de deskundigheid, de toewijding en het gevoel voor opbouwende compromissen van talrijke politieke mannen en vrouwen op prijs gesteld’, eindigde de speech met de mislukte dijenkletser: ‘Koning Filip en koningin Mathilde vormen een uitstekend koppel ten dienste van ons land en genieten mijn volle vertrouwen.’ Albert kon zich nauwelijks inhouden van het lachen, maar buiten beeld zou Filip woedend de kamer uitgelopen zijn.

De inhoudelijke expertise van Geert Hoste staat nochtans buiten kijf. ‘Hoste is een erudiet koningskenner, die al jarenlang volle zalen trekt met zijn lezingen over het koningshuis’, erkent emeritus-hoogleraar Marc Van Den Wijngaert zijn meerdere. ‘Terwijl ik al mijn boeken zélf moet opkopen om mijn drukker uit de kosten te krijgen. Het zou jammer zijn dat iemand met zo’n scherp inzicht in het koningshuis het Paleis moet verlaten.”

Toch blijft Hoste in dienst van de nieuwe koning, zo bevestigde het Paleis vanochtend. Dat heeft alles te maken met de vlotte, bijna achteloze houding van de kersverse koning tijdens zijn troonsbestijging. ‘Filip vertoonde geen enkel spoortje van zenuwen en liet zich zelfs verleiden tot enige spontaneïteit’, getuigt koningsfan Jan Becaus, die de hele dag van nabij heeft gevolgd. ‘Dat is ongezien. Ik vermoed dat de veeleer conservatieve entourage van koning Filip die nieuwe cool een halt wil toeroepen en zijn houterige en humorloze imago weer in ere wil herstellen.’

Cabaretliefhebber Frédéric Deborsu deelt die analyse. ‘Het totale gebrek aan naturel van Geert Hoste is legendarisch. In die zin is hij de ideale man om het houterige imago van onze nieuwe vorst te versterken. Geen enkele man heeft méér expertise in lang op voorhand ingestudeerde grapjes die op het moment zelf toch nog de mist ingaan. Hoewel Filip ook niet onbeslagen is op dat vlak, kan hij nog heel wat opsteken van een natuurtalent als Hoste.’

Frédéric Deborsu:
‘Niemand heeft méér expertise in lang op voorhand ingestudeerde grapjes’

Politiek columniste Béatrice Delvaux ziet nog een bijkomend voordeel. ‘De humor van Geert Hoste valt bij niemand in de smaak, behalve bij mediageile politici. Meerderheid en oppositie staan te dringen om voor het oog van de natie hartelijk te schateren in de zaalshows van de heer Hoste. De entourage van de koning verwacht waarschijnlijk dat de separatistische oppositie dankzij  de diensten van Geert Hoste even vrolijk zal worden van het optreden van koning Filip en daardoor niet langer zal aansturen op een splitsing van het land.’

Hoste zelf wou over de hele commotie enkel het volgende kwijt op Twitter: ‘Ik ben er klaar voor.’ Geen enkele volger gaf een krimp.