Ook editorialist Luc Van der Kelen mocht mee aanschuiven om een dubbele agenda af te halen. 'Zo zie ik beter wanneer ik actief ben als onafhankelijk journalist en wanneer ik in mijn vrije tijd etentjes kan plannen met bevriende politici.'

Verkoop dubbele agenda’s aan politici piekt

Politici en journalisten stonden gisteren urenlang aan te schuiven om een dubbele agenda te bemachtigen. Sommigen tevergeefs, want uitgever Belfius zat in een mum van tijd door zijn voorraden heen.

De dubbele agenda’s werden verdeeld vanuit de filialen van de genationaliseerde bank Belfius. ‘Voor het eerst sinds zeer lang was het nog eens gezellig druk in onze kantoren’, zegt een tevreden Jos Clijsters, CEO van Belfius. ‘Na één uur was de eerste druk al volledig de deur uit. Een dergelijke stormloop op onze bank hebben we de voorbije twintig jaar niet meer meegemaakt.’

In verscheidene filialen was de chaos niet te overzien. ‘Een prettig schouwspel: politici en journalisten vertrappelden elkaar om het kleinood te kunnen bemachtigen’, lacht Clijsters. ‘Er vielen twee doden onder de aanschuivende politici en ook nog eens zeven gewonden. Op zijn minst twee journalisten zijn voor onbepaalde duur werkonbekwaam verklaard. Alsof al die andere scribenten wél bekwaam zijn.’

Politici die een exemplaar van de dubbele agenda konden bemachtigen, prijzen zich gelukkig. ‘Eindelijk zullen we onze mandaten op ordentelijke wijze kunnen cumuleren’, grapt Kamerlid Herman De Croo (Open Vld). Al is niet iedereen even enthousiast. Vooral vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) reageert ontgoocheld. ‘Met een dubbele agenda kom ik niet toe, ik heb er op zijn minst een víérdubbele nodig’, meesmuilt de Oostendse politicus.

On the record willen maar weinig journalisten hun enthousiasme uitspreken over de dubbele agenda. Enkel Luc Van der Kelen, editorialist bij Het Laatste Nieuws, zegt klaar en duidelijk dat hij een dubbele agenda nodig heeft om werk en privé gescheiden te houden. ‘Zo zie ik beter wanneer ik actief ben als onafhankelijk journalist en wanneer ik in mijn vrije tijd etentjes kan plannen met bevriende politici‘, legt de gerespecteerde Van Der Kelen uit.

Volgens ex-journalist Siegfried Bracke (N-VA) hoeft het niet te verbazen dat politiek redacteurs verlekkerd zijn op dubbele agenda’s. ‘Veel journalisten willen zelf meespelen. En een beetje journalistieke achtergrond misstaat niet als je het wilt maken in de politiek. Daarbij belichamen journalisten hetzelfde gebrek aan morele waarden als politici.’

Omdat Belfius de vraag niet kan bijhouden, vraagt de bank steun van haar enige aandeelhouder, met name de federale regering. In een spoedzitting maakte het kernkabinet extra financiële middelen vrij voor een herdruk. Vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) verdedigt de investering met het argument ‘goed bestuur’. ‘Daar kun je weinig tegen inbrengen‘, stelt Bart Brinckman, Wetstraatjournalist bij De Standaard, verrast vast.

Herman De Croo:
‘Eindelijk zullen we onze mandaten op ordentelijke wijze kunnen cumuleren’

De VRT, nochtans een rode burcht, distantieert zich van de dubbele agenda. Hoofdredacteur van de nieuwsredactie Luc Rademakers vindt dat dergelijke middelen niet stroken met de deontologie van de VRT. ‘VRT-journalisten die betrapt worden met een dubbele agenda zullen op non-actief worden gezet.’ Nochtans zagen getuigen Rademakers zélf mee aanschuiven. ‘Ik heb de echte impact van die dubbele agenda te laat ingezien’, verontschuldigt de hoofdredacteur zich met oprechte lafhartigheid.