Verhip. Het VTM-nieuws heeft nagelaten om zich van Pol Van Den Driessche te distantiëren. 'En nu is het allicht te laat', vreest hoofdredacteur Bart Van Doorne.

VTM is vergeten Pol op non-actief te zetten

Oeps, pijnlijke blunder in de Medialaan te Vilvoorde: de nieuwsdienst van VTM is Pol Van Den Driessche op non-actief vergeten te stellen. 'We hadden ons al veel eerder van die man moeten distantiëren.'

Journalisten. Als ze niet ooit al eens geschorst, op non-actief gesteld of doorverwezen zijn naar een ‘ondersteunende functie’, tellen ze niet mee in het wereldje. Maar kijk, als grote uitzondering treedt ex-journalist Pol Van Den Driessche weer alle regels met de voeten.

‘Pol maakte een dik halfjaar geleden de overstap naar de N-VA, maar inderdaad: we zijn hem domweg op non-actief vergeten te stellen’, erkent Bart Van Doorne, hoofdredacteur van VTM. ‘Je kunt je afvragen hoe zoiets mogelijk is. Is het laksheid of berekening? Geen van beide: de simpele waarheid is dat wij het niet gewoon zijn om ons van journalisten te distantiëren. Meestal doen zij dat zelf als zij “in alle vriendschap” onze geliefde nieuwsdienst verlaten.’

Zal Het nieuws de banden met Van Den Driessche nu eindelijk doorknippen? ‘Daarvoor is het misschien wat te laat. Komt dat niet onnozel over vlak nadat de VRT zo’n stunt heeft uitgehaald? De openbare omroep zal ons ervan beschuldigen haar beproefde aanpak slaafs te kopiëren’, vreest Van Doorne. ‘Wij hadden ons al veel eerder van die man moeten distantiëren. We hadden daar alle reden toe, want ook Pol Van Den Driessche schreef een nogal warrig boek dat veeleer een beeld schetst van hemzelf dan van het politieke bedrijf.’

Van Doorne stipt in aan dat het sowieso weinig zin heeft om Van Den Driessche op non-actief te zetten. ‘Zelfs als wij ons nu distantiëren van die man, betekent dat niet dat we er definitief vanaf zijn. Het is niet de eerste keer dat hij als een botsbal terug naar de journalistiek stuitert. Voor je het weet staat hij hier wéér.’

Ook de N-VA lijkt zich maar niet van de Bruggeling te kunnen ontdoen. Na het hele gedoe over Van Den Driessches verrassingsintimiteiten zette de lijsttrekker zelf een stap terug, maar toch vergat de N-VA zich van hem te distantiëren. Zelfs voetbalploeg Cercle Brugge is er niet in geslaagd de parasitaire levensvorm buiten te schoppen.

Zelfs voetbalploeg Cercle Brugge is er niet in geslaagd de parasitaire levensvorm buiten te schoppen

Hetzelfde verhaal weerklinkt bij de krant Het Nieuwsblad, waar Van Den Driessche ooit opperste chef was. Politiek hoofdredacteur Liesbeth Van Impe heeft dan wel een hartstochtelijk essay geschreven waarin ze haar illustere voorganger enkele oorvijgen mocht verkopen, officieel heeft moederbedrijf Corelio Van Den Driessche nooit op non-actief gezet. ‘Tja, het is op geen enkel moment in ons opgekomen om ons te distantiëren van dat figuur’, geeft CEO Luc Missorten toe. ‘Doorgaans doen nieuwsredacties dat enkel op vraag van politici die zich in hun gat gebeten voelen.’