Caroline Gennez heeft er net als Johan, Patrick, Louis en Daniël zin in om keizer te spelen.

Caroline Gennez: ‘Keizerin zou wel tof zijn’

Caroline Gennez (sp.a) zegt niet neen tegen een tof keizerrijkje. Dat onthulde de eerste schepen van Mechelen in een vraaggesprek met één van de zeldzame VRT-journalisten die niet op non-actief gesteld zijn.

Caroline Gennez:
‘Ik ben nooit getrouwd geweest met een functie. Het wordt tijd dat daar verandering in komt’

Johan en Patrick stelen de show. De ene laat zich met een boek tot keizer van Oostende kronen, de andere vecht een successieoorlog uit met Bart. Ondertussen tracht Louis aandacht te vergaren door te keffen over een vervroegd sluitingsuur voor cafés, terwijl Daniël botweg zijn schouders ophaalt bij al dat gezever. Maar kijk eens aan welke sympathieke verschijning opnieuw het hoofd boven het maaiveld uitsteekt? Caroline!

Na maandenlang stilzwijgen was Gennez te gast bij Lieven Van Gils, de presentator die ongehinderd in de rapen van Jos Ghysen mocht schijten zonder dat de VRT-top zich van hem distantieerde. Wat zat zij daar bekoorlijk te glimlachen in de studio van Reyers laat.

Van Gils polste naar de toekomstplannen van de ex-partijvoorzitster. Die moeten immers snel concreet worden, want de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. ‘Het zou wel tof zijn om keizerin te worden’, erkende Gennez. ‘Ik ben nooit getrouwd geweest met een functie. Het wordt tijd dat daar verandering in komt. Ik geloof dat er nood is aan politici die vanuit de luwte dingen kunnen doen, zoals bijvoorbeeld een Johan Vande Lanotte, die als gewoon gemeenteraadslid toch maar mooi heel Oostende uit zijn hand laat eten.’

Riskeer je met zo’n keizerlijk ambt dan niet dat critici je gaan vergelijken met Mao of Adolf Hitler? ‘Ach, je moet jezelf een beetje beschermen’, besefte Gennez. ‘Vrouwen in de politiek krijgen vooral domme opmerkingen over hun kapsel of hun kledij, maar zodra je keizerin bent, gaan de haantjes gauw een toontje lager zingen. Kijk naar de Britse Queen Victoria, die een wereldrijk bestuurde dat niet voor Mechelen moest onderdoen. Over haar floeren onderbroeken hield iedereen zich gedeisd.’

De eerste schepen is ervan overtuigd dat ze als toffe keizerin heel concrete dingen zal kunnen beslissen die een grote impact hebben op het alledaagse leven. ‘De maatschappij is zo maakbaar, dat kan een liberaal zich niet voorstellen’, sprak ze gepassioneerd. ‘Concrete beslissingen nemen is écht plezant.’

Een mogelijk probleem is wel dat huidig burgemeester Bart Somers (Open Vld) nog altijd rondloopt in het Mechelse. Heeft hij al gezworen dat hij in ballingschap zal gaan op Elba, Sint-Helena of enig ander eiland waar een man met zijn reputatie constant iets te scharrelen vindt? ‘Ja, euh, neen, eigenlijk niet. Toch niet concreet’, moest Gennez bekennen. ‘Het is natuurlijk niet gemakkelijk voor Bart. Hij weet dat hij mijn voorganger is en hij gelooft oprecht dat hij goed werk afgeleverd heeft. Maar we moeten niet te veel naar het verleden kijken.’

‘Ik ben geen rancuneus type. Mensen met wie ik een aanvaring heb gehad, hoeven niet per se op te krassen’, beloofde Gennez. ‘Ik zal niet ingrijpen zoals Johan, die Jean-Marie Dedecker naar de leprozenkolonie Middelkerke heeft verbannen. Of zoals Bruno, euh, Patrick, die zijn voorgangster Leona Detiège in een rieten mand heeft gelegd en haar op de Schelde heeft laten wegdobberen.’