De knokploeg die Meister inhuurde, ligt nu zelf in conflict met de directie. Zij krijgt gelukkig steun van de vakbond.

Knokploeg zet vakbond in tegen werkgever

De knokploeg die de staking moest breken bij Meister-Sprimont heeft zelf ambras met haar werkgever. De vechtersbazen dreigen er nu mee om vakbondsmilitanten in te zetten tegen de directie.

Het sociaal conflict in het auto-onderdelenbedrijf Meister in het Waalse Sprimont kwam het voorbije weekend tot een triest hoogtepunt. De Duitse directie was de vakbondsbezetting beu en stuurde een knokploeg van een twintigtal in de zwart geklede Duitse en Franse privé-agenten ter plaatse, met het bevel om materiaal uit de fabriek te laten vertrekken ‘met of zonder toestemming’. Ze waren gewapend met wapentuig en elektrische pistolen en dienden de aanwezige vakbondsleden slagen in het aangezicht en op het lichaam toe. Ook de drankautomaten in de kantine werden ineengeklopt.

De knokploeg is intussen echter zelf in een conflict met de werkgever verwikkeld geraakt. Ze dreigt er nu mee een ploeg vakbondsafgevaardigden op de directie af te sturen. ‘Vorige week heeft de directie zich bezondigd aan illegale praktijken’, luidt hun verklaring. ‘Door ons in België in te zetten, pleegde ze blijkbaar een inbreuk op de wet op privémilities. Het is ons nu duidelijk geworden dat de directieleden immoreel en niet te vertrouwen zijn. Daarom sturen we uit voorzorg een vakbondsmilitie op de directie af.’

De directe aanleiding voor het ongenoegen van de knokploeg is een conflict over de vergoeding van de geleden schade. Vijf honkbalknuppels hebben krassen opgelopen, drie wapenstokken zijn onbruikbaar door onuitwisbare bloedvlekken, en twee pepperspraybussen zijn gedeukt. Een privémilitant verloor één euro en twintig cent in een drankautomaat die geen wisselgeld wou teruggeven.

De Duitse directie van Meister weigert echter die schade te vergoeden. Zij schuift de verantwoordelijkheid volledig af op de knokploeg zelf, omdat zij haar opdracht om materialen uit de fabriek te laten vertrekken niet heeft uitgevoerd. Ze worden er nu van beschuldigd de boycot van de productie en leveringen te ondersteunen.

Maar er speelt meer. De knokploeg vreest dat belangrijke opdrachten zullen verhuizen naar Oost-Europese landen, die veel goedkoper werken. CEO Rüdiger Faustmann verdedigt de overheveling van de opdrachten. Die zijn verlieslatend en hadden de knokploegactiviteiten in hun voortbestaan kunnen bedreigen. ‘De overheveling is een goede zaak voor de militieactiviteiten. Jammer dat we dat niet duidelijk kunnen maken aan de leden van de knokploeg.’

Dat de knokploeg nu zelf de vakbond inzet tegen de directie, zal de CEO in ieder geval niet makkelijk zitten. De knokkers zouden de vakbondsmilitanten het bevel gegeven hebben om ‘hun gram te halen’, met of zonder toestemming. Desnoods door het stakingswapen in te zetten.

De knokkers zouden de vakbondsmilitanten het bevel gegeven hebben om ‘hun gram te halen’

De vakbonden vinden er overigens geen graten in de militie in deze zaak bijstand te verlenen, terwijl ze diezelfde knokploeg net voor de rechter hebben gedaagd. ‘Hoe zeer werknemers elkaar ook de duvel aandoen, zodra er een werkgever bestreden dient te worden, moeten we aan hetzelfde zeel trekken’, aldus ACV-voorzitter Marc Leemans.

Consequent handelen. Daar staat of valt een vakbond nu eenmaal mee’, valt ABVV-topman Rudy De Leeuw zijn collega bij.