De eedaflegging van Catherine De Bolle als grote baas van de federale politie veroorzaakt paniek in het misdaadmilieu. 'Mijn geest is nog niet rijp voor haar.’

Gangsters vrezen te zachte aanpak De Bolle

Nu Catherine De Bolle aan het hoofd komt van de federale politie voelen misdadigers zich zwaar in het kruis getast. Vooral criminelen van islamitisch allooi zeggen dat ze gekrenkt zijn in hun mannelijkheid.

‘Men had mij niet erger kunnen beledigen. Zijn wij dan zulke doetjes geworden dat we geen waardige tegenpartij meer verdienen?’, vraagt roofovervaller Ismail Cüngetiz (28) zich af. ‘Met dodelijke overtuiging oefenen wij ons vak uit. Op agressieve wijze streven wij winstoptimalisatie na. De ouderwetse rijkswachters respecteerden dat. Maar als je opeens zo’n trien tegenover je krijgt, tja, wat doe je dan? Precies alsof het Nederlandse elftal tegen de Rode Duivels zou zeggen: ‘Spelen jullie maar tegen onze vrouwenploeg, die maakt het werk ook wel af.’ Dit is zo vernederend.’

‘Er moet toch een minimum aan wederzijds respect zijn’, vindt Mohammed Bouachicha (34), die veroordeeld is voor drugshandel en geweldplegingen. ‘Met Fernand Koekelberg kon je je als crimineel nog enigszins identificeren. Ondanks zijn babyface had hij toch maar twee bitches (Sylvia Ricour en Anja Savonet, nvdr) die voor hem kropen. Dat hij zelf niet zuiver op de graad was, versterkte de band alleen maar. Nu is er helaas sprake van vervreemding.’

Maffioso Giancarlo Bianco (52) heeft zijn werk en zijn privé altijd strikt gescheiden gehouden. Hij vreest dat de aanstelling van Catherine De Bolle roet in het eten zal gooien. ‘Dat de federale politie vervrouwelijkt, is geen goede zaak. Ga het thuis maar uitleggen als je met bijtsporen en uitgekrabde ogen terugkeert van je werk. Blauwe plekken en schotwonden, daar doet mijn echtgenote niet moeilijk over, maar als ze te weten komt dat ik intens contact had met een andere vrouw, dan zwaait er wat.’

Catherine De Bolle beweert zelf dat de geesten rijp zijn voor een vrouwelijke politiechef, maar de Albanese hitman Dritan Rexhepi (39) betwist dat in de sterkste bewoordingen. ‘Dat wijf wauwelt maar wat. Mijn geest is nog niet rijp voor haar’, foetert Dritan. ‘Met een matriarchaal instituut is niemand geholpen.’

Hij vreest dat vooral de verhoren een stuk zwaarder zullen worden voor echte mannen. ‘Vroeger was het simpel: je had iets gedaan of je had iets niet gedaan en daar kon je dan over liegen. Hard tegen hard, maar wel plezant. Met een vrouw aan het hoofd zal er een nieuwe wind waaien’, huivert de beroepsmoordenaar. ‘Het zal niet meer gaan over onze misdaden, maar over wat we daar allemaal bij voelen. Ik praat daar niet graag over.’

‘Als we de politie te slim willen af zijn, moeten we voortaan gaan redeneren als vrouwen. Wel, daar pas ik voor’, stelt het Tunesisch stuk crapuul Ibrahim Mahfouz (26). Toch denkt hij dat er ook voordelen zijn aan het aantreden van De Bolle. ‘De lijn tussen gangsters en rijkswachters is zeer dun. We dragen allemaal een snor en een blaffer, we hebben geen respect voor de gewone burger en we vechten voor elk stukje macht. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) heeft al die oprechte macho’s belachelijk gemaakt door een vrouwelijke chef te benoemen. Daardoor denk ik dat het makkelijker zal zijn om gedesillusioneerde politiemannen te rekruteren.’

Giancarlo Bianco:
‘Dat de federale politie vervrouwelijkt, is geen goede zaak’

Enkel pedofielen zijn eensluidend opgetogen over de carrièremove van De Bolle en de vervrouwelijking van de federale politie. ‘Het leven als pedoseksueel is zeer lastig. Van mannelijke rijkswachters moeten we geen greintje empathie verwachten. Die wíllen niet verstaan waarom wij een erectie krijgen wanneer we kinderen zien aanschuiven in de snoepwinkel’, vertelt Luc A. uit Lubbeek. ‘Vrouwen kunnen daar mee begrip voor opbrengen, zeker als ze zelf misbruikt zijn. Een luisterend oor is welkom.’

Catherine De Bolle heeft al laten verstaan dat ze oor heeft voor de gevoeligheden binnen de onderwereld. Om de patriarchale gemoederen te bedaren heeft ze beloofd haar snor te laten groeien.