De betreurde Whitney Houston werd zaterdag begraven. Nu pas blijkt dat persbureau AP per ongeluk de opname van de begrafenis van de Belgische koning Boudewijn heeft uitgezonden.

AP zendt per abuis begrafenis Boudewijn uit

De uitzending van de begrafenis van popdiva Whitney Houston werd abusievelijk verwisseld met een andere tape. Miljoenen Amerikanen keken zaterdag naar de uitvaart van koning Boudewijn.

Omdat de familie van de vorige week overleden Whitney Houston de plechtigheid in intieme kring wilde houden, werd de begrafenis voor de miljoenen fans live op het internet uitgezonden – en op een groot scherm op het dorpsplein van Newark. De livestream werd verzorgd door het persbureau Associated Press. Maar dat maakte er een zootje van bij het begin van de plechtigheid. In plaats van de live verslaggeving startte de vijf uur durende VRT-uitzending van de begrafenis van koning Boudewijn op zaterdag 7 augustus 1993. Al die tijd viel het geen enkele werknemer van AP op.

Het is nog niet helemaal duidelijk wie verantwoordelijk is voor de miskleun, maar gelukkig had geen enkele Amerikaan de vergissing door.  Televisiekijkend Amerika was er oprecht van overtuigd dat koningin Elisabeth II van Engeland de moeite had genomen om af te zakken naar Newark voor een laatste eerbetoon aan Whitney Houston en dat kardinaal Danneels door het Vaticaan was uitgestuurd om bemoedigende woorden over te brengen. De flamboyante koningin Fabiola werd alom geprezen om haar witte outfit, een gedurfd eerbetoon aan Whitney.

Terwijl de luttele genodigden in de New Hope Baptist Church een matig duet van Stevie Wonder en R. Kelly uitzaten, barstte de menigte op het dorpsplein van Newark collectief in tranen uit bij Will Tura’s geniale versie van ‘Hoop Doet Leven’. ‘Een bijzonder originele adaptatie van ‘I Will Always Love You’, gaf de massa volmondig toe. De performance van bas-bariton José van Dam kon op minder enthousiasme rekenen. Toen het ‘Bist du bei mir’ van Bach werd gezongen, riepen verscheidene heethoofden dat het geen pas gaf iets van Houstons laatste albums te coveren.

Op het moment dat de kist weer werd buitengedragen, ontbrandde de menigte in Newark spontaan in applaus. Op het scherm kon iedereen volgen hoe de Last Post werd geblazen en een speciale versie van de Brabançonne werd gespeeld, van zeer traag, oplopend naar het gewone marstempo. ‘Ik vind het mooi dat ze zoveel militair eerbetoon aan Whitney bewijzen’, aldus een tot tranen geroerde fan. ‘Ik weet wel dat dat alleen maar kan omdat er een neger in het Witte Huis is ingetrokken, maar toch blijft het een mooi gebaar. Zij verdient dat!’

De menigte in Newark barstte collectief in tranen uit bij Will Tura’s geniale versie van ‘Hoop Doet Leven’

Na de plechtigheid bleek het Belgicistische gevoel onder de Amerikanen opmerkelijk te zijn toegenomen. In een peiling van het onderzoeksinstituut Gallup sprak 98,2 procent van de Amerikanen zich uit tégen de splitsing van België en vóór een overdracht van usurperende bevoegdheden naar het federale niveau.