'Ik was het meer dan beu dat ik altijd als een sul of een soort lulletje rozenwater werd afgeschilderd', zegt Frank Deboosere.

Frank Deboosere bekent testosterongebruik

Frank Deboosere, sinds jaar en dag één van de vaste weermannen van de VRT, is in opspraak gekomen. Onder druk van zijn omgeving heeft hij bekend testosteron te slikken om zich sterker te profileren als man.

Collega’s waren de eersten die veranderingen in het gedrag van Frank Deboosere (52) begonnen te merken, zo rond Nieuwjaar. ‘Van de ene dag op de andere begon hij te praten als Matthias Schoenaerts’, herinnert nieuwsanker Freek Braeckman zich. ‘Je weet wel, zo met die hese, wat grindachtige bijklank. We dachten eerst dat het een grap was.’

VRT-collega Goedele Wachters valt Braeckman bij: ‘Hij begon af en toe te vloeken. Het woord ‘potverdorie’ uit Franks mond horen komen, was een surreële ervaring.’

Tegen eind januari hing het bureau van de weerman vol met foto’s van oude pinups uit de jaren tachtig, onder wie de Britse Samantha Fox en Wendy Van Wanten. Frank Raes van de sportredactie licht toe: ‘Frank kwam steeds vaker langs op de sportredactie om te praten over voetbal en cyclocross. Ik had eerlijk gezegd geen idee dat dat hem interesseerde. Bovendien bleek hij fan van Oud-Heverlee-Leuven, wat we op z’n zachtst gezegd bizar vonden.’

Bij een medisch routine-onderzoek dat alle VRT-medewerkers jaarlijks moeten ondergaan, kwam vorige week aan het licht dat Vlaanderens sympathiekste weerman abnormale doses testosteron in zijn lichaam had. ‘Dat verklaart waarom hij af en toe naar mijn boezem staarde als hij dacht dat ik het niet zag’, zegt een collega-weervrouw van Deboosere die liever anoniem wil blijven.

Na enkele dagen stilte reageerde de weerman zelf. Hij klinkt boos: ‘Ik was het meer dan beu dat ik altijd als een sul of een soort lulletje rozenwater werd afgeschilderd. Ik ben helemaal geen geitenwollensokkenidealist. Ik ben zelfs nog klimaatveranderingsontkenner geweest! De concentraties testosteron hielpen me gewoon om duidelijk te maken aan anderen dat er niet meer met mij te sollen valt.’

Freek Braeckman: ‘Van de ene dag op de andere begon hij te praten als Matthias Schoenaerts’

Franks vrouw is er volgens intimi het hart van in. ‘Ik hou net van Frank omdat hij zo’n zachtaardige, lieve man is’, zou ze tegen een hartsvriendin gezegd hebben. ‘De man die nu wijsbeens met een pintje in de zetel zit en aan zijn kruis krabt, dat is niet de man met wie ik getrouwd ben.’ Volgens onbevestigde berichten zou de Deboosere ook weer zijn snor laten groeien, zij het deze keer begeleid door een stevige baard.