Eurovisiekenner André Vermeulen: 'Dit is onuitgegeven. De politieke zwakte van Eurovisie wordt plots haar sterkte.'

Kijkers kiezen met televoting beste crisisplan

In het voorjaar van 2012 komt er een heus Eurovisiecrisisfestival. Door televoting zullen kijkers beslissen welk land de beste oplossing voor de eurocrisis kan voorleggen én wie er moet betalen.

De organisatie is in handen van de EBU, European Broadcast Union (EBU), vooral bekend van het jaarlijkse Eurovisiesongfestival. Tijdens het Eurocrisisfestival zal elk lid van de EBU de kans krijgen een econoom, bankier, politicus of filosoof af te vaardigen die drie minuten krijgt om een origineel plan uit te leggen. Wegens de grote belangstelling zijn er twee halve finales. Alleen Duitsland en Frankrijk zijn als grootste schuldeisers zeker van een plaats in de finale, net als grootste schuldenaar Griekenland.

‘Via televoting zullen kijkers thuis rechtstreeks kunnen beslissen welk idee zij het beste vinden. De landen met de slechtste ideeën zullen de eurocrisis betalen’, doet voorzitter Jean-Paul Philippot, tevens de grote baas van de RTBF, uit de doeken.

‘Kijkers zullen steeds verlangen naar entertainment’, weet Philippot. ‘Maar waarom zouden we dat niet combineren met een ernstige boodschap? De EBU bereikt 650 miljoen mensen en daarvan maken velen zich zorgen over de eurocrisis.’

Het eerste Eurovisiecrisisfestival zal plaatsvinden in Helsinki, de Finse hoofdstad. Finland is tot nu toe relatief gespaard gebleven van de kwalijke gevolgen van de eurocrisis. Het deelnemersveld oogt erg divers. Voor het Verenigd Koninkrijk zal de excentrieke oprichter van Virgin, Richard Branson, een plan uiteenzetten waarbij elke burger kan intekenen op de toekomstige Virgin Moon Base, dat werkgelegenheid, afname van bevolkingsdruk en innovatie met elkaar verbindt. Slovenië stuurt de beroemde filosoof Slavoj Žižek met een verhitte redevoering tegen het grootkapitaal en de spilzucht van regeringen.

‘Dit is onuitgegeven’, schrijft Eurovisiekenner André Vermeulen enthousiast op zijn blog. ‘Een echt feest voor entertainment. Men heeft van de zwakte van Eurovisie, het politieke aspect, nu plots de supersterkte gemaakt.’

Vermeulen waagt zich aan een prognose. Als kanshebber schat hij Rusland hoog in, dat bij monde van Roman Abramovitsj zal proberen arme landen te kopen en te annexeren. Ook Eurovisie-sterkhouder Turkije maakt een kans, met een plan waarbij het land zal afzien van zijn controversiële aanvraag tot lidmaatschap van de EU als zij de eurocrisis kan oplossen.

Jean-Paul Philippot:
‘De verliezer zal de eurocrisis betalen’

België stuurt gewezen regeringsonderhandelaar Karl-Heinz Lambert. De Duitstalige Belg viel buiten de prijzen in de regering-Di Rupo I en krijgt een deelname aan het Eurovisiecrisisfestival als troostprijs. Lambert verklaarde ‘erg dankbaar’ te zijn en het ‘een grote eer voor de Oostkantons’ te vinden. Zijn kansen worden laag ingeschat.

De EBU, opgericht in 1950, telt 74 lidstaten, waarvan het merendeel Europese. De in Genève gebaseerde organisatie omschrijft één van haar rollen als ‘Europa de toekomst binnenloodsen’.