Prins Filip ziet zijn baard als een eerbetoon voor Leopold II, maar hoedt zich er voor niet op Sinterklaas te lijken.

Prins Filip niet van plan baard af te scheren

Ondanks aandringen van premier Elio Di Rupo wil prins Filip zijn baard niet afscheren. Hij ziet zijn gezichtsbeharing als een eerbetoon aan Leopold II, niet als een statement over de politieke crisis.

Een dag nadat de regering-Di Rupo het vertrouwen kreeg van het federaal parlement zit het er alweer tegen. Premier Elio Di Rupo eist dat kroonprins Filip zijn baard afscheert. Op die manier zou ook Laken op discrete manier tonen blij te zijn dat België eindelijk een regering heeft. Bovendien is die manier van communicatie ook protocollair veilig, zo blijkt uit een onderzoek van de studiedienst van de PS, omdat er geen precedenten zijn.

Het zat Di Rupo hoog dat uit protest tegen de lange formatie veel Belgen, onder wie Radio 1-journalist Koen Fillet, het voorbije jaar hun baard lieten groeien. Met het politiek signaal kon Di Rupo leven, maar met de lelijkheid die het gevolg ervan was niet. Zelf is het PS-boegbeeld eerder een man van de gladgeschoren en bijwijlen bijgeschminkte kaken.

Dat Koen Fillet weer baardloos door het leven gaat, is dan ook goed onthaald op de Wetstraat 16. Maar de premier wilde meer. Hij eiste dat ook de viceministers Johan Vande Lanotte (sp.a) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zich zouden scheren. Die weigerden dat omdat daarover niets in het regeerakkoord staat. Een kwade Di Rupo gaf dan maar de bevoegdheid van Pensioenen aan Van Quickenborne, die als liberaal liever Bankentoezicht had gekregen. De portefeuille van Bankentoezicht ging naar Vande Lanotte, die als socialist liever Pensioenen had bestierd.

Dat nu ook prins Filip weigert zich te scheren is een nieuwe streep door de rekening. Prins Filip kan om grondwettelijke redenen moeilijk reageren in de reguliere media, maar omdat sommigen niet geloven dat wat op De Rechtzetting wordt gepubliceerd ook echt is, kon hij aan onze redactie telefonisch wel kort uitleggen hoe de vork aan de steel zit.

‘Mijn baardgroei is een eerbetoon aan koning Leopold II, die daarmee ontzag wekte’, zegt Prins Filip. ‘Dat hij soms handen van Congolese kinderen liet afhakken, was één reden voor dat ontzag, maar ook die baard speelde zeker mee. Ik zou hem graag nog langer laten groeien, tot ik de Leopold II-coupe heb bereikt, maar dat mag niet van mijn vader. Hij vindt dat ik dan te veel op Sinterklaas zou lijken. Met tante Fabiola loopt er al een halve heilige rond in het koningshuis, dat volstaat volgens hem.’

Prins Filip
‘Ik zou hem graag nog langer laten groeien, maar dat mag niet van mijn vader’

De regering-Di Rupo blijft aandringen op een signaal van het Paleis. Het compromis dat zich aftekent, zou erin bestaan dat prins Filip zijn baard laat staan, maar voor minstens vijf weken mee op vakantie gaat met zijn vader en pas terugkeert in het publieke leven als de internationale pers België niet meer weet liggen, zoals dat tot voor 2007 het geval was.