Groot drama in de Oost-Vlaamse stad Etikhove: zondagmiddag heeft een slager abusievelijk zijn eigen babydochtertje tot gehakt vermalen. ‘Ongelooflijk hoe dit kunnen gebeuren is’, zegt gerechtsarts Etienne de Larympelle. ‘Het schuldgevoel van de ouders moet onbeschrijflijk zijn.’
Gilbert Van der Haeghen (32) moest op het kind letten, maar wou tegelijk al wat worsten draaien om voor vandaag een mooie voorraad te hebben in de slagerij. Maandag is traditioneel immers worstendag in Beenhouwerij Gilbert & Monique.
De wieg van het kindje (drie maanden oud) stond tussen de bakken te vermalen vlees. Uit onoplettendheid kieperde de man de inhoud van de wieg mee in de volautomatische worstmachine. Omdat de slager onderwijl naar het veldrijden keek, had hij niet onmiddellijk in de gaten dat hij zijn eigen nageslacht tot worst stond te draaien. Pas toen het mechanisme klem kwam te zitten door de fopspeen van Charlotte begon Van der Haeghen te beseffen welk onheil hij had aangericht.
Er werd ogenblikkelijk een kinderarts opgetrommeld, maar die moest vaststellen dat Charlotte niet meer gereanimeerd kon worden. Beide ouders reageerden met ongeloof en intens verdriet op dat nieuws. Vooral de moeder heeft het momenteel bijzonder zwaar. ‘Ze ziet af. Monique was zo gelukkig dat ze eindelijk mama was geworden. Door een stom ongeval is dat geluk in één klap verdwenen’, zegt een buurvrouw.
De overblijfselen van het kind moeten zo snel mogelijk begraven worden omdat worst minder lang houdbaar is dan ongemalen vlees. ‘Het is wel een optie om de worstjes te vriesdrogen, zodat de familie meer tijd heeft om afscheid te nemen’, zegt het Nederlandse bedrijf Monuta, dat gespecialiseerd is in het vriesdrogen van overleden personen.
Nederlands bedrijf stelt voor om stoffelijk overschot te vriesdrogen
Er doemt ook een ander probleem op: de ouders van Charlotte wensen een katholieke begrafenis, maar vrezen dat dat niet mogelijk zal zijn. De kerkelijke jurisdictie stelt immers dat een uitvaartdienst niet ter gelegenheid van een dier kan worden gehouden. Omdat Charlotte samen met een hoeveelheid varkensvlees werd vermalen, zou ook het varken het Sacrament van de Dood ontvangen. Dat is in strijd met de rooms-katholieke beginselen, weet professor kerkelijk recht Rik Torfs.
De familie van Charlotte verzocht de pers om discreet om te springen met de details van Charlottes overlijden.